Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ - Ά ΒΟΗΘΕΙΕΣ


ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΜΑ ΟΧΙ ΦΙΛΟΣ !!

Το ηλεκτρικό ρεύμα στην εποχή μας κρίνεται σημαντικό, αφού όλα μα όλα κινούνται γύρω του. Είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας αλλά κρύβει παράλληλα μεγάλους κινδύνους. Μπορούμε να πληγούμε από αυτό, να τραυματιστούμε και στην χειρότερη περίπτωση να σκοτωθούμε.
Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλλει καίρια το νευρικό σύστημα.
Η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.
Το ρεύμα υπολογιζόμενο σε κλάσματα, αμπέρ, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και να σκοτώσει. Η τάση των 220 βολτ είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση. Το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν υπερβεί το ένα διακοσιοστό του αμπέρ μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε προληπτικά από ενδεχόμενα ηλεκτροπληξίας;

Κανόνες ασφάλειας - μέτρα προστασίας

α) Γείωση των συσκευών και μεταλλικών μερών του σπιτιού.

β) Χρήση ανιχνευτών ρεύματος διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα.

γ) Χρήση μετασχηματιστών απομόνωσης.
δ) Χρήση τάσεων μικρότερη από 50V.
ε) Χρήση γαντιών και παπουτσιών με πλαστικό και μονωτικό υλικό.
ζ) Έλεγχος του ρευματολήπτη συσκευής σε περίπτωση επισκευής της.

η) Εργαζόμαστε με στεγνά χέρια πάντα.

θ) Ελέγχουμε το σημείο στο οποίο θα τρυπήσουμε ή θα καρφώσουμε τον τοίχο.

Βασικά αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία ηλεκτροδοτούμενα ή συσκευές όπου το περιβάλλον είναι υγρό. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο μπάνιο μας ηλεκτρικό καλοριφέρ. Δεν πρέπει να βάζουμε στην πρίζα ηλεκτρικές συσκευές κυρίως στην κουζίνα μα δίπλα στο νεροχύτη. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές όπου τα χέρια μας είναι δυνατόν ν' αγγίζουν την ίδια στιγμή συσκευή και βρύση νερού.

Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος είναι "ασφαλιστικές βαλβίδες" που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτισης. Ποτέ δεν βάζουμε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που μπορεί να αφαιρέσουμε στο μέλλον.

Ένα βασικό στοιχείο στην προστασία μας είναι χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως πρέπει. Για αυτό το λόγο δεν αμελούμε τη σωστή συντήρησή  τους. Μάλιστα, αν χρειαστεί και πρέπει τότε τις επισκευάζουμε και απευθυνόμαστε  στον ειδικό για την συγκεκριμένη περίπτωση. Πάνω από όλα φροντίζουμε να μη συνυπάρχουν η υγρασία με τον ηλεκτρισμό!

Τα μικρά παιδιά λόγω και της ηλικίας τους είναι επιρρεπή σε ατυχήματα εμπλεκόμενα με ρεύμα. Μια καλή λύση προκειμένου να μην βάλουν τα χέρια τους στις πρίζες τις καλύπτουμε με ειδικά κάλυπτρα.

Για την προστασία του προσωπικού και του εξοπλισμού, ο ουδέτερος αγωγός των συστημάτων ηλεκτρικής διανομής συνδέεται απ' ευθείας με τη γη. Πρόκειται για τη διαδικασία που είναι γνωστή σαν "γείωση".
Αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα ηλεκτρικής διανομής που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ένα τέτοιο σύστημα, με όλα τα μεταλλικά του μέρη κατάλληλα συνδεδεμένα με γειωμένο σύστημα, στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί σφάλμα ή διακόπτει αμέσως το ρεύμα μέσω κατάλληλου διακόπτη ή κατευθύνει το επικίνδυνο ρεύμα προς τη γη.
Οι περισσότερες συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τα στεγνωτήρια, τα ηλεκτροκίνητα τρυπάνια και πριόνια, οι ηλεκτρικοί κλαδευτήρες και χορτοκοπτικές μηχανές, που λειτουργούν κοντά σε υπόγειες σωληνώσεις και αγωγούς όπου τις περισσότερες φορές επικρατεί υγρασία, πρέπει οπωσδήποτε να γειώνονται.


Βασικές αιτίες των ηλεκτροπληξιών ή των πυρκαϊών είναι:
·                                 Βλάβη συσκευών
·                                 Ανθρώπινο λάθος ή 
·                                  Συνδυασμός βλάβης και ανθρώπινου λάθους.

Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, αν και προσφέρει τα εχέγγυα του αβλαβούς όταν είναι καινούργιος, είναι δυνατόν να δημιουργήσει διαρροή ρεύματος, διακοπές από φθαρμένες συνδέσεις ή και να παρουσιάσει κινδύνους μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν θα τον έχουμε συντηρήσει και επισκευάσει όπως πρέπει.
Η άγνοια των συγκεκριμένων οδηγιών για τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρισμού και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η αδυναμία μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, η αμέλεια, η κατάχρηση και η λαθεμένη χρήση είναι οι αιτίες των ατυχημάτων που αποδίδονται σε ανθρώπινο σφάλμα.



Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τις εξής βλάβες:
·                                 καρδιακή ή/και αναπνευστική ανακοπή .Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες καθώς και κοιλιακή μαρμαρυγή (άμεσα ΚΑΡΠΑ !). Από την δίοδο του ρεύματος στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου (στον προμήκη) , μπορεί να επέλθει αναπνευστική παύση.
·                                 μαζική μυϊκή καταστροφή από την δίοδο του ρεύματος στο σώμα αλλά και από τους σπασμούς που επέρχονται (όταν το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο). Η μυική καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια (λόγω απόφραξης των νεφρικών σωληναρίων από τη μυοσφαιρίνη που απελευθερώνεται).
·                                 ηλεκτρικά εγκαύματα:

·                                 Αυτά είναι τριών ειδών:
Θερμικά εγκαύματα από τα ρούχα του θύματος που μπορεί να αρπάξουν φωτιά.
Εγκαύματα από το σπινθήρα άμεσα.
Εγκαύματα από τη βαθιά δίοδο του ρεύματος στο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα υποδύεται το ρόλο ηλεκτρικής αντίστασης και το ρεύμα περνώντας μέσα του παράγει θερμότητα. Είναι πολύ σοβαρά και μπορεί με την πρώτη ματιά να υποτιμηθούν ως προς το βάθος τους.
Αίτια:
·                                 ακούσια επαφή με ανοικτές πηγές ηλεκτρικού ρεύματος
·                                 ατυχήματα σε παιδιά που παίζουν με τις πρίζες
·                                 πυρκαγιές
·                                 κακοσυντηρημένα και παλιά ηλεκτρικά μηχανήματα
·                                 κεραυνοπληξία
Πρώτες Βοήθειες:
1. Απομόνωση του ρεύματος. Κλείνουμε την παροχή. Αν δε μπορούμε , πατούμε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό (π.χ κατάλογος του ΟΤΕ , πάκος εφημερίδων) και προσπαθούμε με ένα μακρύ ξύλο να απομακρύνουμε τα μέλη του θύματος από την πηγή (π.χ ένα φθαρμένο καλώδιο).
2. Καλούμε για βοήθεια.
3. Ακολουθούμε διαδικασία ΚΑΡΠΑ αφού είμαστε σίγουροι ότι το θύμα δεν είναι σε επαφή με την πηγή.
4. Αν το θύμα δεν δείχνει σημεία ανακοπής αλλά είναι αναίσθητο το βάζουμε σε θέση ανάνηψης. Ελέγχουμε συνέχεια αν έχει αλλάξει τίποτε στην κατάστασή του.
5. Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα του βγάζουμε τα ρούχα. Τα περιποιούμαστε με κρύο νερό .
6. Μένουμε με το θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.



Ο ηλεκτρισμός είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας !!!
Όμως..... δεν έχει φίλους - είναι άοσμη - δεν είναι ορατή!!!!
Ας τηρήσουμε τους μικρούς κανόνες ασφαλείας στο σπίτι και πάντα θα είμαστε ασφαλείς!!!