Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ !!! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ?



Είναι επικίνδυνη και πολύ ύπουλη .Μπορεί να συμβεί χωρίς καν να το καταλάβουμε .Τί είναι ?
Η φωτιά .Δυστυχώς έχουν συμβεί πάρα πολλά περιστατικά με φωτιές μέσα σε σπίτια και κυρίως από την απροσεξία η την επιπολαιότητα μας .Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι το περίπλοκο η το μη οικονομικά εφικτό αν προσέξουμε κάποια απλά πραγματάκια που παρουσιάζονται παρακάτω …     


Τι πρέπει να προσέξουμε πριν  !!

·    Δεν περνάμε ηλεκτροφόρα καλώδια, κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια, γιατί μπορεί να φθαρούν, χωρίς να το αντιληφθούμε. Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.

·   Δεν καρφώνουμε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά. Μπορεί να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και τότε το κακό θα συμβεί.

·   Όταν αποσυνδέουμε μια συσκευή από το ρεύμα, δεν αγγίζουμε τα γυμνά άκρα του φις γιατί, αρκετή ώρα μετά, στα άκρα αυτά ενδέχεται να επιστρέψει, αποθηκευμένο στη συσκευή, ρεύμα ικανό να σκοτώσει.

·   Αποφεύγουμε να τοποθετούμε καθρέφτες πάνω από το τζάκι ή κοντά σε θερμάστρες. Προσελκύει τα άτομα και τα κάνει να πλησιάζουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κοντά στη φωτιά. Υπάρχει, έτσι, φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους . Και όμως δεν είναι αστείο !!!!

·   Δε βάζουμε, στις ηλεκτρικές ασφάλειες, σύρμα ή αλουμινόχαρτο, για να τις επιδιορθώσουμε. Είναι πολύ επικίνδυνο.

·    Όταν χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα, συσκευές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα υγρά είναι εύφλεκτα. Δεν ανάβουμε σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι ατμοί αυτών των υγρών είναι εύφλεκτοι.

·   Όταν μαγειρεύετε να έχετε τα μανίκια σας ανεβασμένα. Τα μανίκια που εξέχουν μπορούν να πάρουν πολύ εύκολα φωτιά.

·   Γενικά, δώστε πολύ προσοχή στην κουζίνα σας και μην αφήνετε εύφλεκτα υλικά σε κοντινή απόσταση.

·   Δεν ξεχνάμε πως τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τις φωτιές και πως ενθουσιάζονται και
  εντυπωσιάζονται με την θέα τους.

·    Πριν πάτε για ύπνο ή βγείτε έξω, κλείστε όσες πολλές πόρτες μπορείτε στο σπίτι σας. Αν έχει
  ξεκινήσει μια φωτιά, θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσής της.

·   Πριν πετάξετε τα αποτσίγαρα στα σκουπίδια σβήστε τα πρώτα με λίγο νερό.

·   Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν, ποτέ, με σπίρτα ή αναπτήρες. Τονίζουμε ιδιαιτέρως, ότι είναι πολύ επικίνδυνο, για τα ίδια και για τους άλλους.
·   Πριν φύγουμε από το σπίτι μας, ελέγχουμε τυχόν αναμμένες οικοσκευές και ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος. Τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρθηκαν 5.578 πυρκαγιές, από τέτοιες αιτίες.

·  Θα πρέπει να αποσυνδέετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ειδικά τη νύχτα.
    μειώνοντας τον κίνδυνο φωτιάς

·   Τοποθετούμε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάζουμε τα δοχεία καλά. Είναι πολύ σημαντικό, να τοποθετούμε τους κάδους σκουπιδιών, μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής , γιατί αν χρειαστούμε βοήθεια ίσως τα σκουπίδια εμποδίζουν !!!!   

·   Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δεν προβλέπει τον εφοδιασμό μας με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί όμως να μας προσφέρει πολλά, σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι καλό όμως πάντα να υπάρχει και αν  τον προμηθευτούμε, διαβάζουμε προσεκτικά και τηρούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται σ' αυτόν.

·    Αν έχουμε αμφιβολία για τον τρόπο λειτουργίας τους, ζητούμε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από εγκαύματα, σε περίπτωση φωτιάς. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από τον καπνό, τα δηλητηριώδη αέρια και τον πανικό. Ο πανικός έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν έχουμε κάποιο σχέδιο διάσωσης και το υιοθετήσουμε, σε περίπτωση ανάγκης, αυξάνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες διάσωσης και επιβίωσής μας.

Σε περίπτωση φωτιάς στο σπίτι μας …

·        Μην προσπαθήσετε να την σβήσετε, αν δεν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια και γρήγορα.

·        Μην ανοίξετε τα παράθυρα, καθώς αυτό θα βοηθήσει τη φωτιά να εξαπλωθεί μέσω του
    διαμερίσματός σας.

·        Ειδοποιήστε και τους άλλους στο διαμέρισμά σας να βγούνε έξω, αν είναι δυνατόν.

·        Σε περίπτωση που τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, πέστε αμέσως στο πάτωμα και κυλιστείτε ώστε να
    αποκλείσετε τον αέρα από την φωτιά.


Αν είστε παγιδευμένοι στο διαμέρισμά σας:

• Εάν η φωτιά σας εμποδίζει να φύγετε από το διαμέρισμά σας, πηγαίνετε σε ένα χώρο κοντά σε ένα παράθυρο με το τηλέφωνο.

• Καλέστε την πυροσβεστική στο 199 και δώστε τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό του διαμερίσματός σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.

• Καλύψτε τα κενά γύρω από τις πόρτες με υγρές πετσέτες και παραμείνετε χαμηλά στο πάτωμα.

Να θυμάστε τα εξής:

• Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο - τον καπνό.

• Διατηρείτε τους διαδρόμους διαφυγής καθαρούς - μην αφήνετε μεγάλα αντικείμενα όπως καροτσάκια ή έπιπλα, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά, σε διαδρόμους και σκάλες.


Μερικές απλές συμβουλές για να προστατευτούμε από τον ενδεχόμενο της φωτιάς

Συναγερμοί Καπνού

Οι Συναγερμοί Καπνού είναι ένας φθηνός τρόπος που σας δίνει έγκαιρη
προειδοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Μπορείτε να τους αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα μεταλλικών ειδών και τα σούπερ μάρκετ. Αν έχετε συναγερμούς καπνού, θα πρέπει να είναι στα κεφαλόσκαλα και έξω από την κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια (ή και τα δύο).Πρέπει επίσης να ελέγχετε τις μπαταρίες κάθε εβδομάδα.

Υλικά που αρπάζουν φωτιά εύκολα και άλλες επικίνδυνες ουσίες

Εσείς ή κάποιος άλλος που διαμένει ή επισκέπτεται το σπίτι σας δεν πρέπει να
διατηρεί φυσικό αέριο, βενζίνη ή παραφίνη ή άλλα υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα στο σπίτι
σας, σε κοινόχρηστους χώρους, σε υπόστεγα ή σε γκαράζ.εκτός από εκείνα τα είδη που ευλόγως απαιτούνται για κανονική οικιακή χρήση. Πρέπεινα βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε θέσει τον εαυτό σας ή τους γείτονές σας σε κίνδυνο.
Οποιαδήποτε προϊόντα που αγοράζετε θα έχουν πληροφορίες για το πώς θα
πρέπει να τα αποθηκεύετε. Θα πρέπει να συνεχίσετε με αυτές τις πληροφορίες. Εάν πρέπει να διατηρείτε υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές προφυλάξεις που μπορείτε να τις ακολουθήσετε.

• Να διατηρείτε μόνο μικρές ποσότητες και την αφαίρεση των κενών φιαλών το συντομότερο δυνατό.

• Να αποθηκεύετε τα προϊόντα μακριά από πηγές ανάφλεξης, όπως κουζίνες ή ηλεκτρικές συσκευές.

• Να αποθηκεύετε τα προϊόντα σε ασφαλές μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα πάρουν.

• Να αποθηκεύετε τις ουσίες καθαρισμού ουσιών, όπως επισημαίνονται επί
του προϊόντος.

• Αφαιρέστε τα επικίνδυνα είδη που είναι ξεπερασμένα και αν η συσκευασία τους έχει υποστεί ζημιά. Απαλλαγείτε από αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
• Διατηρείτε τα είδη στα πρωτότυπα δοχεία με τις ετικέτες άθικτες. (Τα παιδιά μπορεί να νομίσουν ότι είναι ένα ποτό.)

Ηλεκτρικά Είδη

Αποφύγετε την υπερφόρτωση στις πρίζες. Να φυλάσσεται σε μία πρίζα ανά πρίζα. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο προσαρμογέα όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή .Μην χρησιμοποιείτε θερμαντήρες για το στέγνωμα των ρούχων σας και να τα κρατείτε σε ασφαλή απόσταση για να αποφεύγετε η έκρηξη φωτιάς.

Κεριά και τσιγάρα

Βεβαιωθείτε ότι τα τσιγάρα σβήνονται σωστά αφού έχετε τελειώσει μαζί τους. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε πιει αλκοόλ ή αν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία. Μην καπνίζετε στο κρεβάτι. Να είστε προσεκτικοί με κεριά και αναμμένα είδη. Αποφεύγετε την τοποθέτησή τους πάνω ή κοντά σε υλικά που θα μπορούσαν να καίγονται ή να αναφλέγονται -
όπως οι κουρτίνες. Να φυλάγετε τα σπίρτα και τα φώτα μακριά από τα παιδιά.


Μέσα στην κουζίνα

Ποτέ μην γεμίζετε μια κατσαρόλα πάνω από το ένα τρίτο λίπος ή λάδι. Ποτέ μην αφήνετε το τηγάνι χωρίς επίβλεψη και αποφεύγετε να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα μόνα τους όταν μαγειρεύετε. Να φυλάγετε τα σπίρτα και τις λαβές της κατσαρόλας μακριά από τα παιδιά. Να αποστραγγίζετε την τροφή πριν να την τοποθετείτε σε καυτό λάδι (η υγρή τροφή θα προκαλέσει το ελαιόλαδο να κάνει
φούσκες και να πετάξει πάνω από την άκρη του τηγανιού). Προσέξτε όταν μαγειρεύετε με καυτό λάδι - ανάβει πολύ εύκολα. Αν η λεκάνη αρπάξει φωτιά, μην το μετακινήσετε και μην ρίξετε νερό πάνω του. Σβήστε τη φωτιά αν μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αποχωρήστε από το δωμάτιο, κλείστε την πόρτα, να προειδοποιήστε και τους άλλους και καλέστε την πυροσβεστική.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κλείστε τις πόρτες τη νύχτα για να σταματήσετε την εξάπλωση της φωτιάς. Πολλές φωτιές αρχίζουν τη νύχτα. Κάντε μερικούς ελέγχους πριν πάτε για ύπνο:
• Κλείστε όλες τις εσωτερικές πόρτες. Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την φωτιά.
• Αφαιρέστε τα βύσματα (ρευματολήπτες) που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, όπως η τηλεόραση σας (αλλά όχι εκείνα που προορίζονται να παραμένουν αναμμένα, όπως ψυγείο ή το βίντεο σας).
• Ελέγξτε την κουζίνα ώστε να είναι απενεργοποιημένη.
• Μην αφήνετε το πλυντήριό σας αναμμένο τη νύχτα.
• Απενεργοποιήστε τους θερμοσίφωνες.
• Βάλτε μια συσκευή προφύλαξης φωτιάς γύρω από το τζάκι.
• Να αδειάζετε τα σταχτοδοχεία, φροντίζοντας όπως τα περιεχόμενα είναι κρύα.


Προγραμματίστε τη διαδρομή απόδρασής σας

• Σχεδιάστε μια πορεία διαφυγής.
• Βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν πώς να ξεφύγουν.
• Να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου φωτιάς και συναγερμού.

• Διατηρείτε όλες τις εξόδους καθαρές και χωρίς εμπόδια, ακόμα και τους
κοινόχρηστους χώρους.


Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με το καθετί που έχει σχέση με την φωτιά στο σπίτι μας ,γιατί μια απροσεξία μπορεί να μας κοστίσει  και την ίδια μας την ζωή …