Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Λιβαδειάς και εθελοντές διέσωσαν σκύλο στην Αράχωβα


Την διάσωση ενός σκύλου που είχε εγκλωβιστεί στην ορεινή περιοχή Πάνια σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την Αράχωβα κατάφεραν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Λιβαδειάς (Ε.Ε.Ε.Δ.Λ.) στις 18 Οκτωβρίου.



 Για το εγκλωβισμένο ζώο ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Εύη Σύρου η οποία και ζήτησε την βοήθεια του Βασίλη Δεσφινιώτη, που είναι πυροσβέστης στην Π.Υ. Λιβαδειάς και εθελοντής στην Ε.Ε.Ε.Δ.Λ., έτσι οι δύο τους έστησαν την επιχείρηση διάσωση καθώς ήταν βέβαιο ότι το σκυλί δεν μπορούσε να κατέβει μόνο του από τον βράχο. Στο δύσκολο εγχείρημα όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr βοήθησαν δύο κάτοικοι της περιοχής ο Στάθης Σαμαρτζής και ο Στάθης Δεσφινιώτης.



Η κα Σύρου περιγράφει ως εξής αυτό που έζησαν: «Κανονίσαμε 3 άτομα να πάμε σήμερα να δούμε τι γίνεται. Αυτό που αντικρίσαμε ξεπερνούσε οτιδήποτε είχαμε στο μυαλό… σε μια δύσβατη περιοχή γεμάτη πουρνάρια και τόσο σαθρό έδαφος που γλίστραγες για πλάκα, πάνω σε έναν απότομο βράχο, είχε εγκλωβιστεί ένας σκυλάκος... Ήταν όρθιος και παρέμενε ακριβώς στην ίδια στάση για 3 μερόνυχτα (τουλάχιστον) αφού κινδύνευε καθώς και η παραμικρή του κίνηση θα τον οδηγούσε σε πτώση.



Παρότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, ούτε εξοπλισμένοι κατάλληλα, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα γιατί η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Ξεκινήσαμε με τον Βασίλη Δεσφινιώτη να πλησιάσουμε τον σκύλο ενώ ο τρίτος της παρέας προσπαθούσε να μας κατευθύνει από την απέναντι πλαγιά γιατί εμείς δεν είχαμε ορατότητα. Με πολλή μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να πιάσουμε τον σκύλο. Ήταν τόσο εξαντλημένος που αμέσως κατέρρευσε...


Με υπερπροσπάθεια δική μου και του Βασίλη και την βοήθεια που μας ήρθε την καταλληλότερη στιγμή, καθώς ήρθε 4ο άτομο και με πριόνι άνοιξε μονοπάτι μέσα από τα πουρνάρια για να περάσουμε, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μετά από περίπου 3 ώρες με επιτυχία και χωρίς σημαντικές απώλειες την διάσωση του σκυλάκου» επισημαίνει η κα Σύρου.



Πηγή: https://www.zoosos.gr/purosbestis-kai-ethelontes-esosan-skulo-apo-dusbati-perioxi-konta-stin-araxoba-binteo/#ixzz4O71EyT4h