Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2016


 Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου τιμώνται οι πεσόντες άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώθηκε το 2006 (άρθρο 22 του Ν.3511/2006), σε ανάμνηση του πρώτου νεκρού πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος (ιδρύθηκε το 1930 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου).

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης. Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

Έτσι και φέτος, πραγματοποιείθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε. στο Χαλάνδρι, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών συναδέλφων πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…] Ιδιαίτερα συγκινητική η σημερινή μέρα, για όλους εμάς, που παρευρισκόμαστε μπροστά από το παγερό τούτο μνημείο για να αποδώσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των συναδέλφων μας, των φίλων και συνοδοιπόρων οι οποίοι, δυστυχώς, δεν βρίσκονται ανάμεσα μας. Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θρηνήσαμε και άλλα θύματα. Τρείς ηρωικούς συναδέλφους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος […]»

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν μνημεία πεσόντων πυροσβεστών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Σ.Κ.Ε. ο απολογισμός της Αντιπυρικής περιόδου 2016
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: […] Πρέπει να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, έχουμε διαφορετικά καλοκαίρια, διαφορετικούς χειμώνες, έχουμε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, με πολύ δυνατούς ανέμους, με καταιγίδες και με καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα. [...] είδαμε ξηρούς κεραυνούς που προκάλεσαν τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα στη Θάσο, είδαμε επομένως πολλά πράγματα που μας αναγκάζουν να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο σχεδιασμού και τον τρόπο λειτουργίας. […]

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κατά την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Θεωρώ ότι ήταν μια πετυχημένη χρονιά δεδομένων των συνθηκών και όλων των παραμέτρων των οποίων είχαμε. Ήταν μια χρονιά με παρατεταμένη ξηρασία σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας […] και κυρίως αυτό που ήταν πολύ χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πάρα πολλές ημέρες [...] Ο μηχανισμός όχι μόνο ανταποκρίθηκε, όχι μόνο άντεξε, θεωρώ, ότι πήγε και καλύτερα από άλλες χρονιές, από μόνος του χωρίς να ζητήσει βοήθεια, αλλά εκτός ότι δεν ζήτησε βοήθεια συνέδραμε και άλλες χώρες [...]

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, κατά την ομιλία του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «[…]Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά στην οποία ακόμη πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχε διαφανεί ότι πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με σειρά δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών. 80 ημέρες συνολικά από τις 92 κατά το τρίμηνο του Ιουνίου-Αυγούστου διανύθηκαν με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 αλλά και πέραν του τριμήνου αντιμετωπίστηκαν πυρκαγιές με τη μεγαλύτερη αυτή της Θάσου στις 10 Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία με δείκτη επικινδυνότητας 2 […]».

πηγή:Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος