Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μερικές φωτογραφίες απο το νέο  Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕΕΔ

 
 

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΣΕΙΣΜΟΣ - ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΙΣΜΟΣ   ΣΕΙΣΜΟΣ !!!!!!! Ακολουθούν φωνές , πανικός . . . . ΛΑΘΟΣ  !!!    
Για να μάθουμε λοιπόν να τον αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια και χωρίς πανικό πρέπει να μάθουμε τι είναι και απο που προέρχεται με λίγα λογάκια  και με τι ενέργειες μπορόυμε να προφυλαχτούμε κατά την διαρκειά του .  
Το τράνταγμα, η κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.
Σεισμός λοιπόν πιο επιστημονικά είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε πολύ χρήσιμες Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσετε τώρα και όχι μετά τον σεισμό !!!
Δυστηχώς η νοοτροπία μας είναι έτσι χτισμένη και πάντα ή παίρνουμε τα μέτρα την τελευταία στιγμή ή μετά ενώ το κακό έχει συμβεί .!!!.

Για να τα δούμε λοιπόν με προσοχή :  

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
· Στερεώστε καλά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες.
·  Βιδώστε καλά στους τοίχους δεξαμενές καυσίμων και νερού καθώς και θερμοσίφωνες.
·   Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
·   Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
·   Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.
·    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
o   Κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
o   Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
o   Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
·    Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι:
o  Μακριά από κτίρια και δέντρα.
·   Τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
·    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και των συνδέσεων του  δικτύου φυσικού αερίου.
·   Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου).
· Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τα παραπάνω μέτρα.
· Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων  βοηθειών.
· Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης  (112, 100, 166,199)                    
·  Συμφωνείστε όλοι για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

·   Μέσα στο σπίτι:
Παραμείνετε ψύχραιμοι.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας , πάντα όμως  διπλώνοντας το σώμα σας στην εμβρυακή θέση. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης .

Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.

Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα
σκοτωθείτε!
‘Οταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος αποκαλείται "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί.

Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
o               Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
o               Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.
o               Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.

Έξω από το σπίτι:

o    Απομακρυνθείτε από τα γειτονικά κτίρια καθώς και από τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
o    Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.
o    Μείνετε σε ανοιχτό χώρο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.


Μέσα στο αυτοκίνητο:
o    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο.
o    Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
o     Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό

·    Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
·    Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
·    Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
·    Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
·    Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
·     Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
·    Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
·    Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα.
·    Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται από ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή.
·    Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
·    Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
·    Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό, μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να ακολουθήσει προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι.
·     Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο:

o    Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο.
o    Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
o   Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα.
o   Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο:

o  Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτίρια, δέντρα και καλώδια.
o   Καθήστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
o   Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο.
o   Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.
o   Εάν βρίσκεστε στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Για την εμπέδωση της αντισεισμικής συμπεριφοράς απαραίτητη είναι η εξάσκηση των πολιτών με τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις ετοιμότητας και εκκένωσης κτιρίων. Κυρίως όμως οι ασκήσεις αυτές είναι απαραίτητες στα σχολικά κτίρια όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα και όχι έμπειρα.
Η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας και εκκένωσης στο σχολείο πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να εκπαιδευτούν αφενός οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε πραγματικές συνθήκες ώστε να εντοπισθούν τυχόν αδυναμίες του.
·       Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).

·       Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.


·      Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ  για την πόλη της Λιβαδειάς οι χώροι ΑΣΦΑΛΟΥΣ Συγκέντρωσης μετά απο έναν σεισμό είναι  

1. Εθνικό Στάδιο
2. Πυροσβεστική Υπηρεσία  Λιβαδειάς    
3. ΑΓ. Παρασκεύη
4. ΝΕΟ ΚΤΕΛ Λιβαδειάς
5. Κλειστό  Γυμναστήριο
6. 3ο ΔΗΜ. Σχολείο

Ελπίζω διαβάζοντας τα με προσοχή  να σας έβαλα στο σκεπτικό που έχω και εγώ ο ίδιος , δεν χρειάζετε πανικός , φόβος και απερίσκεπτες κινήσεις απλά έχοντας την γνώση των παραπάνω ενεργειών και εφαρμόζοντας τες να αποφύγετε τα χειρότερα .

Η γνώση προσφέρει πολλά προβλήματα, η άγνοια όμως σίγουρα δεν τα επιλύει.

Γιαυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι για  να μην φτάσουμε στο σημείο να πούμε 

στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!!


                                                                                                  Πηγή : ΟΑΣΠ


ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ - ΖΩΣΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ


Αιμοδοσία ή μάλλον Εθελοντική αιμοδοσία ! ! Τι να σημαίνει άραγε ? Έπρεπε λοιπόν να συμβεί κάτι άσχημο απο θέμα υγείας σε κοντινό μου πρόσωπο για να αρχίσω απλά !!! να καταλαβαίνω την σημασία και την μεγάλη αναγκαιότητα του να δίνεις αίμα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά..
Όμως το μυαλό μου δεν σταμάτησε στο ότι όλα πήγαν καλά , και ότι όλοι ανταποκρίθηκαν στην ζήτηση αίματος αλλά στο γιατί δεν είχα ψάξει νωρίτερα να μάθω περισσότερα για την Εθελοντική αιμοδοσία ,μια διαδικασία απλή και ανώδυνη και συνάμα χρήσιμη τόσο για εμένα τον ίδιο, την οικογενειά μου όσο και για τον συνανθρωπό μου !!!

Τι είναι λοιπόν η εθελοντική αιμοδοσία ?

Η αιμοδοσία είναι η προσφορά ποσότητας αίματος από υγιείς δότες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μετάγγιση. Καλείται εθελοντική, επειδή πρόκειται για πράξη που εκτελεί κάποιος με τη θέληση του και με μοναδικό κίνητρο ένα συναίσθημα αλληλεγγύης. Ο όρος αιμοδοσία μπορεί να αναφέρεται γενικότερα σε ό,τι αφορά γενικότερα τις υπηρεσίες που την οργανώνουν, όπως στο σχετικό χώρο  του νοσοκομείου, στον ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας που ασχολείται με αυτό το θέμα κλπ.

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης ?

ü        Επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.

ü        « Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπων μας που έχουν ανάγκη από αίμα.

ü        Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Δε μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

ü                   Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη μπορεί να σωθούν τρεις ανθρώπινες ζωές !!!.

ü                 Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίδονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένεια του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, αιμοδοτική άδεια), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο του.

ü        Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι μπορούν μέσα από την εθελοντική προσφορά να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να συντελέσουν στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

Η αιμοδοσία είναι ασφαλής, εύκολη διαδικασία που χρειάζεται να αφιερώσετε, συνολικά, περίπου μισή ώρα.Για να δώσετε αίμα, πρέπει :
1.  Να είστε από 18 έως 60 ετών και τουλάχιστον 50 κιλά.
2.  Να είχατε καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ, καθώς και να έχετε φάει ένα καλό πρωινό.     . .
3.  Να είστε σε καλή υγεία, χωρίς συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή άλλης λοίμωξης τις τελευταίες 48 ώρες.

Δεν μπορείτε να δώσετε αίμα :
1.  Εάν έχετε καρδιολογικά νοσήματα, ανεπάρκεια ήπατος, νεφρών ή πνευμόνων.
2.  Εάν έχετε προσβληθεί στο παρελθόν από κακοήθη νοσήματα.
3.  Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη ή αντιεπιληπτικά φάρμακα.
4.  Εάν έχετε υποστεί οδοντιατρική επέμβαση τις τελευταίες 72 ώρες.
5.  Εάν έχετε ιστορικό ηπατίτιδας, AIDS ή θετικές δοκιμασίες στους αντίστοιχους ιούς.
6.  Εάν κάνετε χρήση ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών ή έχετε σεξουαλικές σχέσεις με άτομα υψηλού  
   κινδύνου.

Η αιμοδοσία είναι ουσιαστικά μια ιατρική πράξη με συγκεκριμένες ενδείξεις. Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να δώσετε αίμα, αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει. Αν και τα κριτήρια καταλληλότητας για αιμοδοσία φαίνονται αυστηρά, έχουν το νόημα της προφύλαξης της υγείας τόσο του δότη όσο και του λήπτη και ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθορισμένα πρότυπα. Υπάρχουν καταστάσεις και νοσήματα που αποκλείουν δια παντός την αιμοδοσία όπως είναι το AIDS, οι ηπατίτιδες, η ελονοσία, η χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών, οι κακοήθειες, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο αποκλεισμός είναι μόνο πρόσκαιρος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει-6-8 ώρες —— ύπνου, έχει γρίπη (περιμένουμε μέχρι να περάσει), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναμονή μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό), στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, στη διάρκεια μιας εποχιακής αλλεργίας, αν έχει κάνει εμβόλια ή παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από τη λήψη ασπιρίνης). Οι ετερόζυγοι φορείς μεσογειακής αναιμίας (το κοινώς λεγόμενο στίγμα) ή άτομα με έλλειψη G6PD αιμοδοτούν, αν η αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από 12gr/dl. Επίσης, για μειωθεί η πιθανότητα ύπαρξης λοίμωξης από AIDS, ελονοσία, CJD (νόσος τρελών αγελάδων) ή SARS, άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από την αιμοδοσία, άτομα που έχουν ομοφυλοφιλική σχέση, πολλούς ερωτικούς συντρόφους, σύντροφοι χρηστών ναρκωτικών κ.τ.λ. δεν πρέπει να δίνουν αίμα τέλος για ένα εξάμηνο αποκλείονται ως αιμοδότες άνθρωποι που χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση .
Εκτός από τις γενικές αυτές αρχές και επειδή οι λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να συμβουλεύεται το προσωπικό της αιμοδοσίας που είναι το πλέον αρμόδιο για την επιλογή των αιμοδοτών.

Η αιμοδοσία έχει 4 στάδια

Α. ΥΠΟΔΟΧΗ : θα συμπληρώσετε ένα έντυπο στοιχείων και ιστορικού.

Β. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : θα γίνει μέτρηση πίεσης και αιματοκρίτη. Θα υποβληθείτε σε εμπιστευτικές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό με σκοπό την ασφάλεια τη δική σας και του ασθενή που θα λάβει το αίμα σας.

Γ. ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ : Διαρκεί  5-10 λεπτά. Συλλέγουμε περίπου 450 ml αίματος, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού όγκου αίματος. Θα αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα κατά την είσοδο της βελόνας. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κολλήσετε οποιαδήποτε ασθένεια. Η βελόνα είναι αποστειρωμένη και μιας χρήσεως.

Δ. ΑΝΑΠΑΥΣΗ : Θα παραμείνετε στο χώρο της Αιμοδοσίας για 15 λεπτά, προτού να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας. Θα σας προσφέρουμε αναψυκτικό και ξηρά τροφή.


Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες .


ΛΙΓΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Μετά την Αιμοληψία σας παρακαλούμε :
1.        Μη καπνίσετε για 1 ώρα.
2.   Μην οδηγήσετε για 1 ώρα.
3.        Πιείτε περισσότερα υγρά από ότι συνήθως τις 4 επόμενες ώρες.
4.        Μην πείτε οινοπνευματώδη παρά μετά από 6 ώρες και αφού πάρετε κανονικό   γεύμα.
5.        Βγάλτε το λευκοπλάστ η τον επίδεσμο από το χέρι σας μετά από 3 ώρες.

6. Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης, σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέστε το σημείο εκείνο.

7. Σε περίπτωση ζάλης, ξαπλώστε η καθίστε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα.
8.          Επιστρέψτε στις κανονικές δραστηριότητες μετά από μιάμιση ώρα(1 1/2), ενώ οι εργαζόμενοι σε ορισμένα επαγγέλματα ( οικοδόμοι - χειριστές μηχανημάτων - ελαιοχρωματιστές - οδηγοί οχημάτων - και εργαζόμενοι σε ύψος ), μετά από 24 ώρες.
θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:

Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια
φορά το χρόνο αίμα.Σωστότερη λύση θα είναι 300-350.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της Χώρας μας να γίνουν συστηματικοί εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα».Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις Αιμοδοσίες της Χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.


Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΙΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΛΑΤΤΩΝΕΤΑΙ,Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΑΙΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΕΙ.
 
Παίρνοντας λοιπόν την πρωτοβουλία χωρίς κάν δεύτερη σκέψη και με την βοήθεια του Δ.Σ της Ένωσης δημιουργήσαμε Τράπεζα αίματος για τις ανάγκες μας αλλά και την Εθελοντική χρήση της σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης κυρίως μικρών παιδιών ,πληγέντων απο σεισμούς κ.α .
Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν να γίνεται συστηματικός εθελοντής αιμοδότης , με την προσφορά αίματος εξασφαλίζεται απόθεμα αίματος για σας και για την οικογένεια σας, στην περίπτωση που θα σας χρειαστεί, παρέχεται στον εαυτό σας τη δυνατότητα ετήσιου δωρεάν εργαστηριακού ελέγχου ,συμβάλλετε ζωτικά στην υγεία των ασθενών της περιοχής μας.

Για οποιαδήποτε απορία σας ή βοήθεια, μπορείται να επικοινωνείτε  τηλεφωνικά με το  22610 20059, 22610 84115
e - mail: aim@levadiahospital.gr

ή να επισκεφθείτε το Σταθμό Αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λιβαδειάς καθημερινά, από 8. 30 -13.00 καθημερινά (εκτός Σαββάτου Κυριακής και αργιών).

 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάζονται στον σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λιβαδειάς για την πολύτιμη και πολύ ουσιαστική βοήθεια τους στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας μεταδίδοντας μας την αγάπη τους για αυτό που κάνουν ,κάνοντας μας να το αγαπήσουμε και εμείς με την σειρά μας και να γίνουμε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στρατιώτες στην προσπάθεια τους για την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ γιατί πολύ απλάΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ  . . . ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ !!!