Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη της Ε.Ε.Ε.Δ. Λιβαδειάς στα "Στερεά Νέα"


Συνέντευξη στα "Στερεά Νέα" και στην Χρυσάνθη Τσεπραηλίδου, παραχώρησε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και πυροπροστασίας της ομάδας Μιλτιάδης Τσουλής.



Μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου η Ομάδα Διασωστών διαδραματίζει καίριο ρόλο στην περιοχή της Λιβαδειάς. Οργανωμένη και λειτουργική, αν και όχι πλήρως εξοπλισμένη, επανδρωμένη όμως με τους καλύτερους... 
Τα μέλη της βρίσκονται σε ετοιμότητα με την κατάλληλη εκπαίδευση, για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση, να σταθούν στο πλευρό του πολίτη και να τον βοηθήσουν. Αφιερώνουν όλο το χρόνο τους ακόμα και εκτός αντιπυρικής περιόδου για δράσεις, σεμινάρια, πρόληψη. 
Γιατί αυτό θα πει διασώστης: εγρήγορση όλο τον χρόνο και αίσθημα ευθύνης προς τον συμπολίτη και το κοινωνικό σύνολο
Ο Μιλτιάδης Τσουλής, υπεύθυνος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας αλλά και δημοσίων σχέσεων, μας άνοιξε τις πόρτες για να εισέλθουμε στον άγνωστο κόσμο της Ομάδας Διασωστών Λιβαδειάς. Μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα διάφορα συμβάντα, μας ενημέρωσε για τις παράλληλες δράσεις τους καθ’ όλο το έτος, μας καθοδήγησε σε θέματα πρόληψης, όπως τι πρέπει να προσέχουμε γενικά ή πώς να προστατεύσουμε την οικία μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, και μας
κάλεσε να επισκεφθούμε την ομάδα στις εποπτεύσεις της που ξεκινούν από το Πέρα Χωριό, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα επί το έργον. Ένα έργο πολύπτυχο, με άξονες την επαγρύπνηση, τη μέριμνα, την προστασία και διάσωση, συμπληρωματικό της δράσης της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στην πόλη μας.


Πότε δημιουργήθηκε η ΟμάδαΔιάσωσης;
Η ομάδα συστάθηκε το 2004 κι ένα χρόνο μετά πήρε αριθμό μητρώου Πολιτικής Προστασίας. Εγώ εντάχθηκα τρία χρόνια μετά, το 2007.

Ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει η δημιουργία της;
Η δημιουργία της βασίστηκε στην ανάγκη προσφοράς που υπαγόρευε η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο.

Η απάντησή σας εμπεριέχει και τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε η ομάδα, που αντιλαμβάνομαι πως είναι επίσης η προσφορά στον συνάνθρωπο.
Ασφαλώς και είναι έτσι ακριβώς. Λειτουργούμε επικουρικά πάντα στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας, είτε είναι ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, ενώ και με την Πυροσβεστική και την Τροχαία έχουμε επίσης συνεργασία.

Πόσα μέλη αριθμεί η Ομάδα Διασωστών Λιβαδειάς;
Έχουμε 150 μέλη, από τα οποία τα 50 είναι ενεργά και δραστήρια. Καταλαβαίνετε ότι η συμμετοχή σε δράσεις εξαρτάται και από τον ελεύθερο χρόνο που έχει κανείς και μπορεί να τον αφιερώσει στην ομάδα, από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, γιατί μην ξεχνάμε είναι εθελοντική η προσφορά μας. Σε κάθε περίπτωση όμως ουσιαστική. Για παράδειγμα, τον επόμενο μήνα περίπου 30 άτομα
θα είμαστε παρόντες στο Φεστιβάλ της Αρβανίτσας, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας;
Κυρίως η βούληση χρειάζεται. Τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά… Η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλες απαιτήσεις η δουλειά μας, γι’ αυτό πρέπει να έχει κάποιος τη διάθεση να προσφέρει για να έρθει στην ομάδα μας. Πρέπει να επενδύσει χρόνο, τον οποίο αναγκαστικά θα στερήσει από την οικογένεια, ενώ απαιτούνται και ψυχικές αντοχές. Δεν είναι εύκολο να βρεθείς σε ένα άσχημο συμβάν, ίσως να μην αντέξεις. Παρόλα αυτά έχουμε και πολλές γυναίκες μέλη στην ομάδα μας.

Έχετε κάποια εκπαίδευση, φαντάζομαι, για να συμμετάσχετε και να είστε αποτελεσματικοί.
Ασφαλώς υπάρχει εκπαίδευση. Οι κύκλοι των πιστοποιημένων σεμιναρίων που παρακολουθούμε ξεκινούν κάθε χρόνο αμέσως μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και τελειώνουν περίπου τον Φεβρουάριο.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η εκπαίδευσή σας;
 Η εκπαίδευσή μας σχετίζεται με την παροχή πρώτων βοηθειών, πιστοποιημένα πάντοτε, με την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια. Ακόμη γίνονται σεμινάρια στα μέλη μας από την Πυροσβεστική και από δικούς μας βέβαια εκπαιδευτές.

Ψυχολογικά έχετε κάποια στήριξη;
Σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται ψυχολόγοι και μας μιλούν. Συζητάμε για θέματα που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε, δεχόμαστε υποστήριξη και καθοδήγηση.

Τι οργάνωση διαθέτετε για να λειτουργείτε όσο το δυνατόν καλύτερα;
Έχουμε δημιουργήσει μια δομή με ομαδάρχες και συντονιστές επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τις αρχές ή κάποια πολιτική προστασία. Διαθέτουμε μια από τις καλύτερες ομάδες στο σύστημα των τηλεπικοινωνιών, γιατί το 80% των μελών μας είναι πτυχιούχοι ραδιοερασιτέχνες με στημένα μηχανήματα σε διάφορα σημεία του Δήμου, γεγονός που μας βοηθάει να επικοινωνούμε άμεσα. Για τη συνεργασία μας με την Πολιτική Προστασία όταν μας ζητηθεί, εφαρμόζουμε και το σύστημα τηλεπικοινωνιών μέσω ραδιοσημάτων ασυρμάτου, όπου μπαίνει και η Πολιτική Προστασία και το χρησιμοποιεί. Επίσης ο Δήμος μας έχει παραχωρήσει ένα τετρακίνητο αγροτικό όχημα με βυτίο νερού περιεκτικότητας 800 λίτρων για περιπτώσεις άμεσης επέμβασης, αλλά και για τις περιπολίες μας, πάντα όμως σε επικοινωνία και με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής. Περιπολίες βέβαια γίνονται και με ιδιόκτητα οχήματα. Η ομάδα διαθέτει ένα ακόμη τετρακίνητο τζιπ,
ενώ τα μηχανάκια και κάποιες γουρούνες που χρησιμοποιούμε είναι των μελών διασωστών.

Πώς εποπτεύετε την περιοχή για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς;
Κάνουμε περιπολίες κάθε μέρα τις απογευματινές ώρες, από τις 5:00 μέχρι τις 8:00, από το Πέρα Χωριό, όπου έχουμε εγκαταστήσει το κέντρο συντονισμού μας και είναι ο χώρος που στεγάζεται η ομάδα μας. Από εκεί ελέγχουμε τις γύρω περιοχές, με μια περίπολο στο χρονικό διάστημα που προανέφερα, και τις άλλες ώρες εποπτεύουμε με κάμερες. Όμως για τις δύσκολες μέρες με βαθμό επικινδυνότητας 3 και πάνω, αναλόγως με το πώς αξιολογούμε την κατάσταση, μπορεί να βγούμε και τέσσερις περιπολίες ταυτόχρονα.

Αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, μια άσχημη εξέλιξη, πώς εξασφαλίζετε τον συντονισμό;
Χρησιμοποιούμε τις ραδιοσυχνότητες που ανέφερα, αλλά εκτός αυτού με την κινητή τηλεφωνία
αποστέλλεται αυτόματα μήνυμα στα μέλη, στις ομάδες πρώτης και δεύτερης επέμβασης.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε συνήθως για να φτάσετε στο σημείο του κινδύνου;
Η αντίδρασή μας είναι άμεση, γιατί αυτός που παρατηρεί, ειδοποιεί και τους άλλους και ετοιμάζει τον ανάλογο εξοπλισμό που θεωρεί ότι θα χρειαστούμε, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονιστή στο κέντρο.



Πείτε μας για την πιο δυσάρεστη εμπειρία που είχατε ποτέ αποκομίσει ως μέλος της ομάδας.
Θυμάμαι δύο πολύ άσχημες περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν το πολύνεκρο δυστύχημα από την πτώση του αεροπλάνου Ήλιος στο Γραμματικό. Η δεύτερη ήταν η φωτιά του 2013 στην περιοχή μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κι ενώ κληθήκαμε για να σβήσουμε τη φωτιά, τελικά δεν ήταν
προτεραιότητά μας η κατάσβεσή της, γιατί προσπαθούσαμε να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν να καούν και τις περιουσίες τους.

Ποια είναι η εμβέλεια της δράσης σας;
Ξεκινήσαμε με πεδίο δράσης τη Στερεά Ελλάδα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί πολύ τα όρια της εμβέλειάς μας. Κινούμαστε λοιπόν μέσα σε αυτά, τα ξεπερνάμε όμως στην περίπτωση που κινδυνεύουν ζωές, όπως είχαμε κάνει στην πτώση του αεροπλάνου Ήλιος.

Υπάρχουν άλλες αντίστοιχες ομάδες στις γύρω περιοχές; Συνεργάζεστε μεταξύ σας;
Δεν υπάρχουν πολλές. Με την ομάδα της Θήβας έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν.

Μιλήστε μας και για τις άλλες δράσεις της ομάδας.
Όποτε έχουμε χρόνο ελεύθερο, δηλαδή δεν ασχολούμαστε με την πυροπροστασία, κάνουμε δράσεις
για το κοινό καλό. Για παράδειγμα, ο καθαρισμός του ποταμού Έρκυνα και του Κάστρου είναι δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στο παρελθόν.
Επίσης, κάνουμε κατά καιρούς μαθήματα, π.χ. αναζωογόνησης, ενώ οργανώνουμε και ενημερωτικές εκστρατείες. Διάφορες ομάδες ή σύλλογοι μας προσκαλούν για να τους ενημερώσουμε, για να τους υποδείξουμε ασκήσεις αναζωογόνησης και επαναφοράς, μαθήματα πολύ σημαντικά και χρήσιμα για όλους μας. Μην ξεχνάμε ότι από μια τέτοιου είδους κρίση το 70% των ανθρώπων μπορεί να σωθεί.

Φέτος τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι για να προστατευτούν;
Πρώτα-πρώτα καθαρίζουμε την ακίνητη περιουσία μας. Γιατί από περιοχές που είναι καθαρισμένος
ο ελαιώνας, για παράδειγμα, δεν περνάει μέσα η φωτιά και δεν καίει τις ελιές. Ενώ, αντίθετα, σε ελαιώνες ακαθάριστους η φωτιά περνά αμέσως και εξαπλώνεται ραγδαία. Αυτό ισχύει και για τα σπίτια. Πρέπει να δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα σπίτια μας για να τα προστατεύσουμε. Αυτό είναι σωτήριο, αρκεί να γίνει την κατάλληλη στιγμή.
 Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να διευκολύνουμε το έργο των αρχών. Η περιέργεια δεν είναι καλός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Το επισημαίνω αυτό γιατί πολλές φορές κληθήκαμε να απομακρύνουμε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από περιέργεια στον τόπο της καταστροφής. Και έτσι κινδύνευαν και οι ίδιοι αλλά και τα συνεργεία που επιχειρούσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Στο Φεστιβάλ της Αρβανίτσας, στο οποίο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, τι πρέπει κάποιος να προσέχει;
Πρώτα και κύρια να μην ανάψουν φωτιά πουθενά και για κανένα λόγο. Η αλήθεια είναι ότι το ελατόδασος δεν πιάνει φωτιά εύκολα, αλλά αν ξεκινήσει δεν σβήνει. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι χρειαστούν θα το βρουν εκεί. Δεν έχουν παρά να οπλιστούν με καλή διάθεση και να διασκεδάσουν.

Είχε χρειαστεί ποτέ να επέμβετε ως ομάδα τα προηγούμενα χρόνια στο Φεστιβάλ;
Για εκδήλωση φωτιάς, όχι. Για πρώτες βοήθειες, ναι.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας προληπτικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε έναν πρώτο βαθμό
τους κινδύνους που κρύβονται στο ύπαιθρο, όσοι βρεθούμε στην Αρβανίτσα;
Για την αντιμετώπιση κάποιων πιθανών προβλημάτων είναι χρήσιμο να έχει κανείς μαζί του αντισταμινικά. Έχουμε βέβαια και εμείς αν χρειαστεί, αλλά είναι πολύ μεγάλος ο όγκος του κόσμου. Επίσης αμμωνία για ενδεχόμενο τσίμπημα. Οφείλουμε φυσικά να τονίσουμε και από αυτό το βήμα
ότι η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι μετρημένη, για να μη θυμόμαστε το Φεστιβάλ ως μια δυσάρεστη περιπέτεια, αλλά ως αυτό που είναι: μουσική και χαρά, διασκέδαση και φύση.


Κατά την αντιπυρική περίοδο, λοιπόν, κάθε απόγευμα από τις 5 έως τις 8 οι Διασώστες περιμένουν όσους θέλουν να τους γνωρίσουν από κοντά. 
Το κτήριο της Ομάδας Διάσωσης βρίσκεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Πέρα Χωριού.
Το τηλέφωνο της Ομάδας Διάσωσης στο οποίο μπορείτε να καλείτε είναι το 6974569026. 
Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ομάδας μπορείτε
επίσης να έχετε από το blog https://eeedlivadias.blogspot.com


Ευχαριστούμε πολύ τόσο τα "Στερεά Νέα", όσο την κα. Τσεπραηλίδου για την τιμή που μας έκαναν με την παραπάνω συνέντευξη. Καλή συνέχεια στον αγώνα της ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: