Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ - ΖΩΣΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ


Αιμοδοσία ή μάλλον Εθελοντική αιμοδοσία ! ! Τι να σημαίνει άραγε ? Έπρεπε λοιπόν να συμβεί κάτι άσχημο απο θέμα υγείας σε κοντινό μου πρόσωπο για να αρχίσω απλά !!! να καταλαβαίνω την σημασία και την μεγάλη αναγκαιότητα του να δίνεις αίμα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά..
Όμως το μυαλό μου δεν σταμάτησε στο ότι όλα πήγαν καλά , και ότι όλοι ανταποκρίθηκαν στην ζήτηση αίματος αλλά στο γιατί δεν είχα ψάξει νωρίτερα να μάθω περισσότερα για την Εθελοντική αιμοδοσία ,μια διαδικασία απλή και ανώδυνη και συνάμα χρήσιμη τόσο για εμένα τον ίδιο, την οικογενειά μου όσο και για τον συνανθρωπό μου !!!

Τι είναι λοιπόν η εθελοντική αιμοδοσία ?

Η αιμοδοσία είναι η προσφορά ποσότητας αίματος από υγιείς δότες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μετάγγιση. Καλείται εθελοντική, επειδή πρόκειται για πράξη που εκτελεί κάποιος με τη θέληση του και με μοναδικό κίνητρο ένα συναίσθημα αλληλεγγύης. Ο όρος αιμοδοσία μπορεί να αναφέρεται γενικότερα σε ό,τι αφορά γενικότερα τις υπηρεσίες που την οργανώνουν, όπως στο σχετικό χώρο  του νοσοκομείου, στον ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας που ασχολείται με αυτό το θέμα κλπ.

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης ?

ü        Επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.

ü        « Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπων μας που έχουν ανάγκη από αίμα.

ü        Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Δε μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

ü                   Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη μπορεί να σωθούν τρεις ανθρώπινες ζωές !!!.

ü                 Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίδονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένεια του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, αιμοδοτική άδεια), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο του.

ü        Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι μπορούν μέσα από την εθελοντική προσφορά να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να συντελέσουν στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

Η αιμοδοσία είναι ασφαλής, εύκολη διαδικασία που χρειάζεται να αφιερώσετε, συνολικά, περίπου μισή ώρα.



Για να δώσετε αίμα, πρέπει :
1.  Να είστε από 18 έως 60 ετών και τουλάχιστον 50 κιλά.
2.  Να είχατε καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ, καθώς και να έχετε φάει ένα καλό πρωινό.     . .
3.  Να είστε σε καλή υγεία, χωρίς συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή άλλης λοίμωξης τις τελευταίες 48 ώρες.

Δεν μπορείτε να δώσετε αίμα :
1.  Εάν έχετε καρδιολογικά νοσήματα, ανεπάρκεια ήπατος, νεφρών ή πνευμόνων.
2.  Εάν έχετε προσβληθεί στο παρελθόν από κακοήθη νοσήματα.
3.  Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη ή αντιεπιληπτικά φάρμακα.
4.  Εάν έχετε υποστεί οδοντιατρική επέμβαση τις τελευταίες 72 ώρες.
5.  Εάν έχετε ιστορικό ηπατίτιδας, AIDS ή θετικές δοκιμασίες στους αντίστοιχους ιούς.
6.  Εάν κάνετε χρήση ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών ή έχετε σεξουαλικές σχέσεις με άτομα υψηλού  
   κινδύνου.

Η αιμοδοσία είναι ουσιαστικά μια ιατρική πράξη με συγκεκριμένες ενδείξεις. Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να δώσετε αίμα, αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει. Αν και τα κριτήρια καταλληλότητας για αιμοδοσία φαίνονται αυστηρά, έχουν το νόημα της προφύλαξης της υγείας τόσο του δότη όσο και του λήπτη και ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθορισμένα πρότυπα. Υπάρχουν καταστάσεις και νοσήματα που αποκλείουν δια παντός την αιμοδοσία όπως είναι το AIDS, οι ηπατίτιδες, η ελονοσία, η χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών, οι κακοήθειες, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο αποκλεισμός είναι μόνο πρόσκαιρος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει-6-8 ώρες —— ύπνου, έχει γρίπη (περιμένουμε μέχρι να περάσει), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναμονή μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό), στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, στη διάρκεια μιας εποχιακής αλλεργίας, αν έχει κάνει εμβόλια ή παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από τη λήψη ασπιρίνης). Οι ετερόζυγοι φορείς μεσογειακής αναιμίας (το κοινώς λεγόμενο στίγμα) ή άτομα με έλλειψη G6PD αιμοδοτούν, αν η αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από 12gr/dl. Επίσης, για μειωθεί η πιθανότητα ύπαρξης λοίμωξης από AIDS, ελονοσία, CJD (νόσος τρελών αγελάδων) ή SARS, άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από την αιμοδοσία, άτομα που έχουν ομοφυλοφιλική σχέση, πολλούς ερωτικούς συντρόφους, σύντροφοι χρηστών ναρκωτικών κ.τ.λ. δεν πρέπει να δίνουν αίμα τέλος για ένα εξάμηνο αποκλείονται ως αιμοδότες άνθρωποι που χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση .
Εκτός από τις γενικές αυτές αρχές και επειδή οι λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να συμβουλεύεται το προσωπικό της αιμοδοσίας που είναι το πλέον αρμόδιο για την επιλογή των αιμοδοτών.

Η αιμοδοσία έχει 4 στάδια

Α. ΥΠΟΔΟΧΗ : θα συμπληρώσετε ένα έντυπο στοιχείων και ιστορικού.

Β. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : θα γίνει μέτρηση πίεσης και αιματοκρίτη. Θα υποβληθείτε σε εμπιστευτικές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό με σκοπό την ασφάλεια τη δική σας και του ασθενή που θα λάβει το αίμα σας.

Γ. ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ : Διαρκεί  5-10 λεπτά. Συλλέγουμε περίπου 450 ml αίματος, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού όγκου αίματος. Θα αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα κατά την είσοδο της βελόνας. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κολλήσετε οποιαδήποτε ασθένεια. Η βελόνα είναι αποστειρωμένη και μιας χρήσεως.

Δ. ΑΝΑΠΑΥΣΗ : Θα παραμείνετε στο χώρο της Αιμοδοσίας για 15 λεπτά, προτού να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας. Θα σας προσφέρουμε αναψυκτικό και ξηρά τροφή.


Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες .


ΛΙΓΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Μετά την Αιμοληψία σας παρακαλούμε :
1.        Μη καπνίσετε για 1 ώρα.
2.   Μην οδηγήσετε για 1 ώρα.
3.        Πιείτε περισσότερα υγρά από ότι συνήθως τις 4 επόμενες ώρες.
4.        Μην πείτε οινοπνευματώδη παρά μετά από 6 ώρες και αφού πάρετε κανονικό   γεύμα.
5.        Βγάλτε το λευκοπλάστ η τον επίδεσμο από το χέρι σας μετά από 3 ώρες.

6. Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης, σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέστε το σημείο εκείνο.

7. Σε περίπτωση ζάλης, ξαπλώστε η καθίστε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα.
8.          Επιστρέψτε στις κανονικές δραστηριότητες μετά από μιάμιση ώρα(1 1/2), ενώ οι εργαζόμενοι σε ορισμένα επαγγέλματα ( οικοδόμοι - χειριστές μηχανημάτων - ελαιοχρωματιστές - οδηγοί οχημάτων - και εργαζόμενοι σε ύψος ), μετά από 24 ώρες.
θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:

Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια
φορά το χρόνο αίμα.Σωστότερη λύση θα είναι 300-350.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της Χώρας μας να γίνουν συστηματικοί εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα».Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις Αιμοδοσίες της Χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.


Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΙΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΛΑΤΤΩΝΕΤΑΙ,Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΑΙΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΕΙ.
 
Παίρνοντας λοιπόν την πρωτοβουλία χωρίς κάν δεύτερη σκέψη και με την βοήθεια του Δ.Σ της Ένωσης δημιουργήσαμε Τράπεζα αίματος για τις ανάγκες μας αλλά και την Εθελοντική χρήση της σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης κυρίως μικρών παιδιών ,πληγέντων απο σεισμούς κ.α .
Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν να γίνεται συστηματικός εθελοντής αιμοδότης , με την προσφορά αίματος εξασφαλίζεται απόθεμα αίματος για σας και για την οικογένεια σας, στην περίπτωση που θα σας χρειαστεί, παρέχεται στον εαυτό σας τη δυνατότητα ετήσιου δωρεάν εργαστηριακού ελέγχου ,συμβάλλετε ζωτικά στην υγεία των ασθενών της περιοχής μας.

Για οποιαδήποτε απορία σας ή βοήθεια, μπορείται να επικοινωνείτε  τηλεφωνικά με το  22610 20059, 22610 84115
e - mail: aim@levadiahospital.gr

ή να επισκεφθείτε το Σταθμό Αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λιβαδειάς καθημερινά, από 8. 30 -13.00 καθημερινά (εκτός Σαββάτου Κυριακής και αργιών).

 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάζονται στον σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λιβαδειάς για την πολύτιμη και πολύ ουσιαστική βοήθεια τους στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας μεταδίδοντας μας την αγάπη τους για αυτό που κάνουν ,κάνοντας μας να το αγαπήσουμε και εμείς με την σειρά μας και να γίνουμε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στρατιώτες στην προσπάθεια τους για την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ γιατί πολύ απλά



ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ  . . . ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: