Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΣΕΙΣΜΟΣ - ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΙΣΜΟΣ   ΣΕΙΣΜΟΣ !!!!!!! Ακολουθούν φωνές , πανικός . . . . ΛΑΘΟΣ  !!!    
Για να μάθουμε λοιπόν να τον αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια και χωρίς πανικό πρέπει να μάθουμε τι είναι και απο που προέρχεται με λίγα λογάκια  και με τι ενέργειες μπορόυμε να προφυλαχτούμε κατά την διαρκειά του .  
Το τράνταγμα, η κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.
Σεισμός λοιπόν πιο επιστημονικά είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε πολύ χρήσιμες Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσετε τώρα και όχι μετά τον σεισμό !!!
Δυστηχώς η νοοτροπία μας είναι έτσι χτισμένη και πάντα ή παίρνουμε τα μέτρα την τελευταία στιγμή ή μετά ενώ το κακό έχει συμβεί .!!!.

Για να τα δούμε λοιπόν με προσοχή :  

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
· Στερεώστε καλά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες.
·  Βιδώστε καλά στους τοίχους δεξαμενές καυσίμων και νερού καθώς και θερμοσίφωνες.
·   Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
·   Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
·   Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.
·    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
o   Κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
o   Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
o   Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
·    Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι:
o  Μακριά από κτίρια και δέντρα.
·   Τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
·    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και των συνδέσεων του  δικτύου φυσικού αερίου.
·   Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου).
· Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τα παραπάνω μέτρα.
· Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων  βοηθειών.
· Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης  (112, 100, 166,199)                    
·  Συμφωνείστε όλοι για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

·   Μέσα στο σπίτι:
Παραμείνετε ψύχραιμοι.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας , πάντα όμως  διπλώνοντας το σώμα σας στην εμβρυακή θέση. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης .

Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.

Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα
σκοτωθείτε!
‘Οταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος αποκαλείται "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί.

Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
o               Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
o               Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.
o               Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.

Έξω από το σπίτι:

o    Απομακρυνθείτε από τα γειτονικά κτίρια καθώς και από τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
o    Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.
o    Μείνετε σε ανοιχτό χώρο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.


Μέσα στο αυτοκίνητο:
o    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο.
o    Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
o     Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό

·    Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
·    Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
·    Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
·    Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
·    Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
·     Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
·    Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
·    Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα.
·    Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται από ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή.
·    Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
·    Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
·    Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό, μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να ακολουθήσει προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι.
·     Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο:

o    Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο.
o    Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
o   Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα.
o   Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο:

o  Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτίρια, δέντρα και καλώδια.
o   Καθήστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
o   Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο.
o   Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.
o   Εάν βρίσκεστε στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Για την εμπέδωση της αντισεισμικής συμπεριφοράς απαραίτητη είναι η εξάσκηση των πολιτών με τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις ετοιμότητας και εκκένωσης κτιρίων. Κυρίως όμως οι ασκήσεις αυτές είναι απαραίτητες στα σχολικά κτίρια όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα και όχι έμπειρα.
Η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας και εκκένωσης στο σχολείο πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να εκπαιδευτούν αφενός οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε πραγματικές συνθήκες ώστε να εντοπισθούν τυχόν αδυναμίες του.
·       Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).

·       Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.


·      Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ  για την πόλη της Λιβαδειάς οι χώροι ΑΣΦΑΛΟΥΣ Συγκέντρωσης μετά απο έναν σεισμό είναι  

1. Εθνικό Στάδιο
2. Πυροσβεστική Υπηρεσία  Λιβαδειάς    
3. ΑΓ. Παρασκεύη
4. ΝΕΟ ΚΤΕΛ Λιβαδειάς
5. Κλειστό  Γυμναστήριο
6. 3ο ΔΗΜ. Σχολείο

Ελπίζω διαβάζοντας τα με προσοχή  να σας έβαλα στο σκεπτικό που έχω και εγώ ο ίδιος , δεν χρειάζετε πανικός , φόβος και απερίσκεπτες κινήσεις απλά έχοντας την γνώση των παραπάνω ενεργειών και εφαρμόζοντας τες να αποφύγετε τα χειρότερα .

Η γνώση προσφέρει πολλά προβλήματα, η άγνοια όμως σίγουρα δεν τα επιλύει.

Γιαυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι για  να μην φτάσουμε στο σημείο να πούμε 

στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!!


                                                                                                  Πηγή : ΟΑΣΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια: