Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙ !!!!


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

  5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ,ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΔΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ !!!!

 

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!

 

http://www.facebook.com/#/group.php?gid=13934507054

http://eeedlivadias.blogspot.com/

 


 

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΖΩΑ ! ! !

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΖΩΟ ! !




1. Τι δηλητήρια χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα:

 Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.


2. Πώς θα καταλάβετε εάν ένα ζώο είναι δηλητηριασμένο:

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη): Σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα. 


Θεραπεία:

Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες:




1. Προκαλέστε εμετό:

Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 –60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.


Προειδοποίηση:

Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μην προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.




2. Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο).

Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.




Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο):

Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2 - 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η βαρφαρίνη καταστρέφει τον μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό, όπως και εσωτερικά.



Θεραπεία:

Κονάκιον (Βιταμίνη K) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου.






Τριμμένα Γυαλιά:

Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
 Σημαντικό:

Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.



3. Εάν το ζώο έχει πεθάνει, μπορείτε ακόμα να κάνετε κάτι γι αυτό:-

 Νόμος 1197/1981: «…όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα».




- Νόμος 3617/1992:

«Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του».


Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάνετε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.


Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά.

Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι: 1) ένας μάρτυρας, 2) όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα, 3) Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.


4. Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση των ζώων:

- Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.

- Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο. Δεν θα επιβιώσουν. Προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά.


- Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; Όχι βέβαια η μητέρα τους!


- Προστατέψετε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μια βόλτα.


- Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει και δεν θα επιβιώσει στον δρόμο. Πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.


5. Μπορείτε να κινηθείτε εναντίον κάποιου που είδατε να διασπείρει δηλητηριασμένο φαγητό:

 
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).




ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΖΩΩΝ

 1. Οξεία διάρροια

Ακαθαρσίες ρευστές που μπορεί να περιέχουν και αίμα, συχνά συνοδεύονται από εμετό και αδυναμία στα πίσω πόδια. Μη δίνετε καθόλου τροφή και κρατήστε το σκύλο σε μέρος ζεστό. Βρέχετε το στόμα και τα ούλα με χλιαρό διάλυμα: μια κουταλιά της σούπας γλυκόζη ή ζάχαρη σε ½ λίτρο νερού. Αν ο σκύλος είναι εξασθενημένος, πηγαίνετέ τον αμέσως στον κτηνίατρο. Αν εξακολουθεί να είναι ζωηρός, κοιτάξτε μήπως συνέλθει χωρίς την επέμβαση κτηνιάτρου, αν χειροτερέψει πηγαίνετέ τον για να του χορηγηθεί θεραπεία με φάρμακα.


2. Τσιμπήματα και δαγκώματα φιδιού


Ξαφνικός οξύς πόνος και ερεθισμός που συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο. Αν το τσίμπημα είναι κοντά στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια. Κρατήστε το σκύλο σε μέρος δροσερό και αποφεύγετε τις πολλές κινήσεις. Βρέχετε το πρήξιμο με κρύο νερό. Πηγαίνετέ τον αμέσως στον κτηνίατρο, αν το πρήξιμο εξακολουθεί για περισσότερο από μια ώρα και αν είναι στο λαιμό ή στο πρόσωπο. Κρατήστε τη γλώσσα του προς τα μπρος, ώστε να μην εμποδίζετε η αναπνοή.


3. Σπασμοί


Ξαφνικοί σπασμοί που συχνά συνοδεύονται από τρεμούλιασμα της μασέλας και πολλά σάλια. Ο σκύλος μπορεί να πέσει στο πλευρό του και μπορεί να παρατηρηθούν έντονοι μυϊκοί σπασμοί στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Αφαιρέστε αμέσως το περιλαίμιο αν σφίγγει και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος δεν μπορεί να χτυπήσει πουθενά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι μπορεί να αναπνεύσει κανονικά, κρατώντας ίσιο το κεφάλι του και το λαιμό του αν χρειάζεται. Κρατείστε τον σε μέρος σκοτεινό και ήσυχο μέχρι να τον δει ο κτηνίατρος και αποφύγετε όλους τους ξαφνικούς και έντονους θορύβους, π.χ. κουδούνια, πόρτες κτλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σπασμοί περνούν αρκετά γρήγορα. Συμβουλευτείτε πάντως τον κτηνίατρό σας το συντομότερο.



4. Πόνος στα αυτιά


Ο σκύλος συνήθως ξύνει τα αυτιά του κα μπορεί να γέρνει το κεφάλι του από τη μια πλευρά και να το τινάζει. Αν παρουσιαστούν ξαφνικά τα συμπτώματα, μπορεί να έχει μπει κάποιος σπόρος ή κάποιο χόρτο μέσα στο αυτί. Συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο και μη βάλετε τίποτε μέσα στο αυτί του σκύλου. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, ή αν δεν μπορείτε να πάτε στον κτηνίατρο αμέσως, βάλτε μέσα στο αυτί λίγο παραφινέλαιο ή ελαιόλαδο.


5. Δηλητηρίαση


Συμπτώματα έντονης αδιαθεσίας, κατάπτωση ή και μυϊκοί σπασμοί. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, π.χ. ποντικοφάρμακο, διάφορα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε κήπους, διάφορα απορρυπαντικά ή άλλα υγρά τα οποία κρατάτε αφύλακτα από το σκύλο σας, φόλα αν ο γείτονάς σας δεν είναι και ο πιο φανατικός ζωόφιλος κτλ. Αν δείτε το σκύλο να καταπίνει κάποιο συγκεκριμένο δηλητήριο, προκαλέστε αμέσως τον εμετό αναγκάζοντάς τον να καταπιεί ένα κουταλάκι του καφέ αλάτι μέσα σε ένα ποτήρι νερό και γάλα αν το δηλητήριο είναι οξύ. Μην επαναλάβετε ποτέ πάνω από μια φορά. Πηγαίνετε αμέσως το σκύλο στο γιατρό, παίρνοντας μαζί αν είναι δυνατόν και το δηλητήριο.



6. Πνίξιμο ή ασφυξία


Ο σκύλος θα προσπαθήσει να κάνει εμετό ή μπορεί να ξύνει με μανία το στόμα του. Προσπαθήστε να ανοίξετε το στόμα του σκύλου και να βγάλετε το αντικείμενο που τον πνίγει. Συχνά αυτό μπορεί να είναι ένα κομμάτι κόκαλο ή ξύλο που μπορεί να έχει καρφωθεί στον ουρανίσκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται γενική αναισθησία για να αφαιρεθεί σωστά. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.


7. Κατά λάθος ζευγάρωμα


Αν η σκύλα σας ζευγαρώσει κατά λάθος, δεν είναι κατά κανόνα κάτι το πολύ σοβαρό ή επείγον, μπορείτε όμως να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Ο κτηνίατρός σας κάνει μια ένεση μέσα σε 48 ώρες, αλλά κατά προτίμηση μέσα σε 24, και έτσι διακόπτεται η εγκυμοσύνη της σκύλας σας.

8. Κατάρρευση


Ο σκύλος σωριάζεται χάμω και μένει ξαπλωμένος μπρούμυτα ή στο πλευρό του , αρνούμενος να σηκωθεί. Συχνά παρατηρείται δύσπνοια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως. Μεταφέρετε το σκύλο πάνω σε ένα στρώμα ή μια κουβέρτα και φροντίστε να είναι ζεστός. Βρέχετε το στόμα με διάλυμα γλυκόζης ή ζάχαρης και νερού, αλλά μην τον αναγκάσετε να καταπιεί. Μην τον αφήνετε ξαπλωμένο στο ένα πλευρό πάνω από 20 λεπτά.



9. Καρδιακή προσβολή


Συνήθως ο ιδιοκτήτης του σκύλου γνωρίζει αν υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια από τις επισκέψεις του στον κτηνίατρο. Καρδιακές προσβολές συνήθως συμβαίνουν σε περιόδους με πολλή ζέστη, μετά από έντονη εξάσκηση, ιδίως στα ηλικιωμένα σκυλιά. Ξαπλώστε το σκύλο στο πλευρό του με το κεφάλι και το λαιμό τεντωμένα. Ανοίξτε παράθυρα και πόρτες ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος καθαρός αέρας. Αν η γλώσσα του σκύλου γίνει μπλε ή αν σταματήσει η αναπνοή του, τρίψτε δυνατά το στήθος του. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο.


ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ


Δεν είναι πάντοτε δυνατό να έρθει στο σπίτι σας ο κτηνίατρος. Κατά κανόνα είναι καλύτερα να πάτε το σκύλο σας στην κτηνιατρική κλινική, όπου υπάρχουν τα απαιτούμενα εργαλεία και μηχανήματα για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί αναισθητικό ο σκύλος σας, π.χ. για ράμματα, ακτινογραφία για σπασμένο πόδι κτλ. μην του δώσετε τίποτα να φάει ή να πιει. Για να μεταφέρετε ένα τραυματισμένο σκύλο στον κτηνίατρο απλώστε μια κουβέρτα πίσω από την πλάτη του και τραβήξτε τον απαλά σηκώνοντάς τον συγχρόνως, τραβώντας το σώμα πρώτα και αφήνοντας τα πόδια να συρθούν πάνω στην κουβέρτα. Έτσι σε περίπτωση κατάγματος αποφεύγουμε κάθε περαιτέρω τραυματισμό. Αν ο σκύλος προσπαθεί να σας δαγκώσει, δέστε τη μουσούδα του μαλακά αλλά γερά με επίδεσμο (ή οτιδήποτε άλλο, π.χ. γραβάτα, ζώνη, λουρί). Κάντε μια θηλιά, τραβήξτε την πάνω από τη μύτη, ώστε να σφίξει, εν συνέχεια σταυρώστε τις άκρες κάτω από το λαιμό και τέλος δέστε πίσω από τα αυτιά. Δυο άτομα μπορούν να σηκώσουν την κουβέρτα από τις άκρες, μετατρέποντάς την έτσι σε μαλακό φορείο, ώστε να μεταφερθεί ο σκύλος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι να σας βοηθήσουν να δώσετε τις πρώτες βοήθειες στο σκύλο σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σημαντικό είναι βέβαια να μάθετε που και πότε μπορείτε να βρείτε τον κτηνίατρό σας, προτού τύχει μια τέτοια περίπτωση, καθώς και κάποια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο κτηνίατρός σας λείπει. Να είσαστε δηλαδή προετοιμασμένοι. Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι σημειώσεις αυτές είναι συμπληρωματικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις οδηγίες και τις γνώσεις του κτηνιάτρου.







Πηγή: Περιοδικό Ζωή και Ζώα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ! ! !

Tα μικροατυχήματα στο σπίτι και στην εξοχή είναι πολύ συνηθισμένα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και παιδιά. Tι μπορείτε να κάνετε αν κατά λάθος κοπείτε ή το παιδί σας χτυπήσει ενώ παίζει; Ποιες επιλογές σάς δίνει η εναλλακτική ιατρική; Aντιμετωπίστε άμεσα και αποτελεσματικά τα πιο συνηθισμένα και απλά προβλήματα με τα φυσικά, χωρίς παρενέργειες σκευάσματα που σας προτείνουμε.



Γδαρσίματα και μικρά κοψίματα

Tα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι οι μικρές εκδορές και τα επιφανειακά κοψίματα, είτε στο σπίτι είτε στην εξοχή.

Tι να κάνετε :

- Aρχικά, σταματήστε την αιμορραγία, πιέζοντας για λίγη ώρα το τραύμα με ένα καθαρό ύφασμα ή με γάζα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε μια πετσέτα με παγάκια για λίγη ώρα πάνω στο τραύμα, ώστε να αποφύγετε το πρήξιμο.

- Aπλώνετε στην τραυματισμένη περιοχή αλοιφή πρόπολης 3 φορές την ημέρα. H πρόπολη είναι, επίσης, ιδιαίτερα κατάλληλη για αγκάθια και τσουκνίδες.

- Mία ακόμα λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό βάμμα καλέντουλας για τον καθαρισμό της πληγής. Eφαρμόζεται όπως και το ιώδιο, με λίγο βαμβάκι πάνω στο τραύμα.

- Tο περγαμόντο, η καμφορά, το μύρο, η λεβάντα και το πατσουλί μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στις περιπτώσεις αυτές. Διαλύστε σε 100 ml νερό ένα από τα παραπάνω αιθέρια έλαια ή συνδυάστε όποια από αυτά θέλετε (αρκεί οι συνολικές σταγόνες που θα βάλετε να μην ξεπερνούν τις 5) και κάντε κομπρέσες πάνω στην πληγή. Tο μείγμα είναι απολυμαντικό και δεν χρειάζεται να το αφήνετε στην τραυματισμένη περιοχή.


Mώλωπες και στραμπουλήγματα

Πόσες φορές το παιδί σας δεν έχει γυρίσει από το παιχνίδι με τους φίλους του γεμάτο μελανιές; Πολλά από τα ατυχήματα που αφορούν τα παιδιά συμβαίνουν ενώ παίζουν, κάνουν ποδήλατο και τρέχουν.

Tι να κάνετε :

- Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από κάποιο πέσιμο (μώλωπες, αιματώματα, φλεγμονές), χρησιμοποιήστε κρέμα άρνικας. Eίναι κατάλληλη και για όσους ασκούνται έντονα (π.χ. αθλητές), καθώς ανακουφίζει τους κουρασμένους μυς. Για πιο σοβαρές κακώσεις, απλώστε άρνικα μαζί με ρούτα εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, 3 φορές την ημέρα.

- Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 5 σταγόνες φασκόμηλο ή μάραθο ή καμφορά ή ύσσωπο ή μαντζουράνα (αν θέλετε κάντε ένα συνδυασμό) και απλώστε το μείγμα με προσοχή στην περιοχή όπου έχετε χτυπήσει. H ποσότητα είναι αρκετή για μία επάλειψη και το μείγμα είναι θεραπευτικό, γι’ αυτό και η συγκέντρωση αιθέριου ελαίου είναι μεγάλη.


Tσιμπήματα εντόμων

Tην περίοδο αυτή ξεκινούν και οι εκδρομές στην ύπαιθρο. Οι εξορμήσεις στη φύση και η επαφή με λουλούδια συχνά συνοδεύονται από κάποιο τσίμπημα εντόμου, συνήθως μέλισσας.

Tι να κάνετε :

- Aν σας έχει τσιμπήσει μέλισσα, μπορείτε για ανακούφιση να απλώσετε πάνω στο τσίμπημα μικρή ποσότητα κρέμας apis. Aν πρόκειται για άλλο έντομο, π.χ. κουνούπι, ιδανική για να κατευνάσει το τσούξιμο και τη φαγούρα είναι η κρέμα μολόχας και μελισσόχορτου. Aπλώνετε στην περιοχή του τσιμπήματος 3 φορές την ημέρα, ωσότου νιώσετε καλύτερα.

- Σε 100 ml νερό, διαλύστε 5 σταγόνες βασιλικό ή λεβάντα ή μελισσόχορτο ή θυμάρι και με ένα βαμβακερό πανί, κάντε κομπρέσες πάνω στο τσίμπημα.


Eλαφρύ κάψιμο από τον ήλιο

Aπό τα μέσα Mαρτίου και μετά, οι ημέρες συνεχώς μεγαλώνουν και η διάθεσή μας για βόλτες γίνεται εντονότερη. Ξεχνιόμαστε, λοιπόν, με τις ώρες κάτω από τον ήλιο και το δέρμα μας, απροστάτευτο όπως είναι, αρχίζει και κοκκινίζει.

Tι να κάνετε :

- Tο τζελ της αλόης είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε μικρά καψίματα. Eφαρμοζόμενη εξωτερικά, η αλόη διεγείρει την ανάπλαση των κυττάρων, ενώ παρουσιάζει σημαντικές ενυδατικές, μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Mπορείτε, επίσης, να κάνετε επάλειψη όσες φορές χρειαστεί με λάδι Hypericum (βάλσαμο).

- Σε 100 ml νερό, διαλύστε 5 σταγόνες λεβάντα και κάντε με το μείγμα κομπρέσες στο ερεθισμένο δέρμα.





Tσούχτρες

Oι πιο τολμηροί ήδη από τον Aπρίλιο ξεκινούν τις εξορμήσεις στις παραλίες και απολαμβάνουν τον ήλιο που καίει ολοένα και περισσότερο. Xρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς σε κάποιες από τις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν τσούχτρες.

Tι να κάνετε :

- Aν έρθετε σε επαφή με τσούχτρα, απλώστε πάνω στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει αλοιφή από apis και λέντουμ.



!Tις αλοιφές που αναφέρονται παραπάνω μπορείτε να τις προμηθευτείτε από φαρμακεία που πωλούν και ομοιοπαθητικά σκευάσματα.


Σιάτσου για το διάστρεμμα


Πολύ ευεργετικές σε περίπτωση που έχετε στραμπουλήξει το πόδι σας είναι οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του κουτεπιέ. Bρείτε το σημείο όπου ενώνονται το 1ο και το 2ο δάχτυλο, το 2ο και το 3ο δάχτυλο, το 4ο και το 5ο δάχτυλο και μετακινήστε το δείχτη του χεριού σας 1/2 έως 1 πόντο πιο πάνω. Aσκήστε στα σημεία αυτά πίεση για περίπου 2΄. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πιέζετε πάνω στην περιοχή με το πρόβλημα.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑ.ΠΑ



Σε μία πραγματικά πολύ καλή και συντονισμένη εκδήλωση απο τους εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Κύριακη 22/11/09 στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου για την λήξη της αντιπυρικής περιόδου ,βρέθηκε και μία αντιπροσωπεία της Ένωσης.

Παρόλο την μικρή σε διάρκεια ύπαρξης της ομάδας μόλις φέτος !!! έχει γίνει μια ...πάρα πολύ καλή δουλειά απο αυτά τα παιδιά και πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια....
Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση που μας έστειλαν για μία ακόμη φορά , και σίγουρα γεννιέται μία νέα συνεργασία με πολλές προσδοκίες ..

Καλό κουράγιο σε όλους τους εθελοντές