Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ










 
 
 
 

 
 

ΚΑΡΠΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ !!!!

                                                                                     
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο πολλοί από εμάς σίγουρα δεν έχουμε δώσει την κατάλληλη προσοχή ή κανείς δεν μας έχει ενημερώσει ή γιατί εμείς οι ίδιοι το εχουμε παραμελήσει είναι οι πρώτες βοήθειες !!

Πρώτες βοήθειες λοιπον είναι οι ενέργειες που γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αρχική φροντίδα του αρρώστου ή τραυματισμένου μέχρι να φτάσει σε ιατρική βάση.

Ο πρώτος λοιπόν που θα βρεθεί σε ένα περιστατικό εκτάκτου ανάγκης δεν θα είναι κανένας κρατικός φορέας αλλά ένας από έμας !!

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο και σοβαρό ερώτημα :

Μπορούμε όλοι να παρέχουμε πρώτες βοήθειες ? ?

ο πολίτης δεν πρέπει να επεμβαίνει σε περιστατικά ? ?


Φυσικά και μπορούμε και είναι χρέος μας να βοηθήσουμε , ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, θα πρέπει να ξέρουμε τον τρόπο ώστε η βοήθεια που θα παρέχουμε να είναι αποτελεσματική και σε καμία περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει την κατάσταση του τραυματία και μόνο έτσι !!!

Και αυτό επιτυνχανεται με την συμμετοχή μας σε διάφορα σεμινάρια Πρώτων βοηθειών που μπορεί κανείς εύκολα να βρεί μέσα από διάφορους φορείς αλλά και εθελοντικές οργανώσεις ..



Έτσι λοιπόν πηρά την απόφαση να σας γράψω για ένα θεματάκι σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον ίδιο μας τον εαυτό !!!ναι όπως το διαβάζετε γιατί όπως λέει και μια λαική μα πολύ σοφή παροιμία

" Όσα φέρνει η ώρα ....δεν φέρνει ο χρόνος όλος "

Δεν χρειάζεται εκπαίδευση αλλά μοναχά την ψυχραιμία και την γρήγορη αντιδρασή μας παρά το αρχικό σόκ που θα μας διακατέχει εκείνη την στιγμή !!


Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επιστρέφουμε με το αυτοκίνητο από τη δουλειά μόνοι μας , έπειτα από μια μέρα σκληρής δουλειάς. Είμαστε πολύ κουρασμένοι, αγχωμένοι και ψυχολογικά χάλια...
Ξαφνικά αισθάνόμαστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Είμαστε πολύ κοντά στον προορισμό μας Δυστυχώς όμως δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε ως εκεί. Ίσως να έχουμε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, όμως ο εκπαιδευτής μας δεν μας είχε αναφέρει ποτέ πως θα την εφαρμόσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό !!!


Μην πανικοβάλλεσαι και ξεκίνα να βήχεις έντονα και επαναλαμβανόμενα. Πριν τον βήχα, να προηγείται βαθιά ανάσα. O βήχας να είναι βαθύς και παρατεταμένος σαν να βγάζεις φλέμα από το βάθος του στήθους. Η ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνονται κάθε δύο δευτερόλεπτα χωρίς σταματημό. Όλα αυτά μέχρι να έρθει βοήθεια ή να επανέλθει η κάρδια σε σωστή λειτουργία. Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες, ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την κάρδια και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος.


Επίσης, ο βήχας βοήθα την κάρδια να ανακτήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί το θύμα να κερδίσει χρόνο μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι και αβοήθητοι. Από την στιγμή που η καρδιά τους αρχίζει να μη λειτουργεί κανονικά, απομένουν μέχρι 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους.


Υπάρχουν λοιπόν καταστάσεις επείγουσας ανάγκης που μπορουν να συμβουν στον καθένα από έμας και σε οποιαδήποτε στιγμή, στην δουλειά μας, στο σπίτι μας σε μια βόλτα ,οπουδήποτε στις οποίες μερικές απλές, γρήγορες και χωρίς ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις , κινήσεις που μπορούν να αποβούν σωτήριες για την υγεία μας εως ότου μας δωθεί ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια.

Η γνώση μας πάνω σε τετοιά θέματα μονο καλό μπορεί να μας κάνει ..

Ας ξέρουμε λοιπόν αυτά τα λίγα πραγματάκια και ας μην τα χρειαστούμε ποτέ !!


                 Γιατι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία   !!                                                              














Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ



Τι σημαίνει άραγε εθελοντισμός ?





Ο ορισμός του τι είναι εθελοντισμός έχει περάσει και περνά από πολλές ερμηνείες ,βρίσκεται σαφώς στην διακριτική ικανότητα του καθενός να τον ορίσει ανάλογα με την ιδεολογία και τα πιστεύω του , σύμφωνα πάντα με αυτά που υιοθετεί στο σύνολο της ζωής και δράσης του .



Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται λοιπόν ετυμολογικά από το ρήμα <<εθέλω ( δύναμαι οικειοθελώς) >> .Όπως καταλαβαίνουμε και από την ετυμολογία της λέξης μια περαιτέρω ανάλυση της θα μας έλεγε ότι ο Εθελοντισμός αναφέρεται σ' εκείνα τα έργα και τους ρόλους, που αναλαμβάνονται και εκτελούνται από τους πολίτες με την ελεύθερη βούληση τους, δίχως οικονομικό αντίκρισμα, για κάποιο κοινωνικά ωφέλιμο σκοπό με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Όμως ο εθελοντισμός δεν σταματά εκεί ,δεν είναι μόνο η κοινωνική προσφορά σε ώρες κρίσης αλλά είναι ένας δυναμικός τρόπος έκφρασης και εξέλιξης της κοινωνίας μας σύμφωνα πάντα με τις αρχές της δικαιοσύνης της ισότητας και της αλληλεγγύης

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί για τον εθελοντισμό και την αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς .Ένα είναι σίγουρο όμως ,ότι ο εθελοντισμός δεν αποσκοπεί ούτε στην ανταγωνιστική σχέση του με το κράτος ούτε αποτελεί υποκατάστατο του , αντιθέτως επιδιώκει την συνεργασία του με αυτό ώστε από κοινού να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν στις σημερινές κοινωνίες .

Δεν υπάρχει έννοια που να μην χωρά ο Εθελοντισμός. Στην προστασία του περιβάλλοντος, απειλούμενων ειδών, πράσινο, παραλίες κλπ.
Στην κοινωνική πρόνοια και στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
στην εκπαίδευση , στον πολιτισμό – στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
στην πολιτική προστασία , στην εμπέδωση της ειρήνης , στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οπουδήποτε αλλού υπάρχει η ανάγκη.

Ο εθελοντισμός λοιπόν δεν έχει χρονικά όρια και περιορισμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής είναι ποικιλόμορφος και διαχρονικός , είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται προς το περιβάλλον χωρίς φραγμούς και περιορισμούς χωρίς ανταλλάγματα και μακριά από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης . Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και «παίρνει» «προσφέροντας». Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, προσφέροντας ένα καλό λόγο, προσφέροντας λίγη βοήθεια, προσφέροντας κάθε είδους συμπαράσταση, προσφέροντας λίγο χρόνο, προσφέροντας λίγη αγάπη. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε.

Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει στο εξωτερικό το λεγόμενο <<κίνημα του εθελοντισμού >>

Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες αποτελούν το 72% του συνολικού δυναμικού της χώρας. Από τους 30.635 πυροσβεστικούς σταθμούς οι 21.449 εξυπηρετούνται από εθελοντές. Ισως τα νούμερα να ηχούν σε εμάς εξωπραγματικά, ωστόσο στον επίσημο ιστότοπο με απογοήτευση διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί μείωση της προσέλευσης από το 1984 της τάξεως του 8%. Στην Καλιφόρνια, περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη στις πυρκαγιές, από το 1980 η πολιτεία ενέτεινε τις προσπάθειες για τη στράτευση εθελοντών, οργανώνοντας καμπάνιες ενημέρωσης και επενδύοντας μεγάλα ποσά στον σκοπό αυτόν. Σήμερα, εργάζονται εθελοντικά 2.500 άτομα προσφέροντας 60.000 ώρες άμισθης, αλλά αποτελεσματικής, εργασίας.

Καναδάς.

«Στον Καναδά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα δάση καίγονται πιο δύσκολα, καθώς δεν αποτελούνται από πεύκα. Οι πυρκαγιές, όμως, διαρκούν περισσότερες μέρες», . Ο εθελοντισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην καναδική κουλτούρα, άλλωστε η μύηση ξεκινάει πολύ νωρίς - ήδη από το δημοτικό. Στα 16 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στην Πυροσβεστική Ακαδημία. «Η εκπαίδευση, ωστόσο, συνεχίζεται διά βίου». Η αναλογία επαγγελματιών πυροσβεστών και εθελοντών είναι 1 προς 2. Οι βάρδιες είναι 8ωρες ή 24ωρες ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής και οι εθελοντές δίνουν το «παρών» κάθε εβδομάδα. «Μόλις δοθεί το σήμα από το μπίπερ, οφείλουν να εμφανιστούν στον σταθμό ή στο συμβάν το συντομότερο δυνατό, ο εξοπλισμός είναι πάντοτε μέσα στο αυτοκίνητο», «Ο εργοδότης είναι περήφανος, όταν απασχολεί έναν εθελοντή πυροσβέστη», «και επιπλέον αποζημιώνεται»

Γερμανία.

Η χώρα αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα, έχοντας πολλαπλάσιους εθελοντές δασοπυροσβέστες (1.300.000) έναντι των 27.600 μονίμων και 260.000 παιδιά και εφήβους στις «Πυροσβεστικές Νεολαίες». «Κάθε βδομάδα κάνουμε ένα τρίωρο μάθημα στα παιδιά, για το πώς να αντιμετωπίζουν τη φωτιά», εξηγεί στην «Κ» ο Rupert Saller από την εθελοντική ομάδα του Μονάχου. «Το βλέπουν σαν παιχνίδι και έρχονται με χαρά», τονίζει. Από τα 16 και μέχρι να ενηλικιωθούν οι έφηβοι μπορούν να παραβρεθούν σε κατάσβεση, χωρίς βέβαια ενεργό δράση. Στο διάστημα αυτό λαμβάνουν εκπαίδευση 300 ωρών, θεωρητική και πρακτική.

Το καθεστώς των γερμανικών δασών είναι μεικτό, δημόσιο (30%), ιδιωτικό (40%) ή δημοτικό (30%). «Ωστόσο, επιτρέπεται σε όλους να χαρούν το δάσος: να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή βόλτα το μωρό τους στο καροτσάκι», Κοντά στις μεγάλες πόλεις οι είσοδοι κλειδώνουν για να αποκλείουν τα αυτοκίνητα, ενώ στις περιοχές που θεωρούνται «υποψήφιες» για πυρκαγιά, είναι ενεργοποιημένο το Fire Watch.



Γαλλία.

Και εδώ οι εθελοντές δασοπυροσβέστες (275.000) υπερτερούν των επαγγελματιών (35.172). «Στο δημοτικό γίνονται μαθήματα που μαθαίνουν στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται στον δρόμο, τον ΚΟΚ, περνούν τις εξετάσεις για το δίπλωμα ποδηλάτου»,. «Από τα 12 οι δραστηριότητες γίνονται πιο ενδιαφέρουσες: μαθαίνουμε να παρέχουμε πρώτες βοήθειες, πηγαίνουμε για τρέξιμο, δενδροφυτεύσεις - είναι ένα είδος προσκοπισμού», συμπληρώνει. Στα 16 διαλέγεις κατεύθυνση - είτε πυρόσβεση είτε διάσωση και παραϊατρικά. «Η εκπαίδευση γίνεται στη Σχολή Πυρόσβεσης και διαρκεί από 6 μήνες έως 2 χρόνια, Σαββατοκύριακα και απογεύματα». Στους εθελοντές παρέχονται όλα τα μέσα προσωπικής προστασίας, τη στιγμή που στη χώρα μας «στην καλύτερη περίπτωση» τους δίnεται μόνο η στολή. «Στη Γαλλία τα οχήματα που μπαίνουν στη φωτιά είναι εξειδικευμένα, γι’ αυτό και δεν καίγονται όπως συμβαίνει εδώ»,. Εν ανάγκh το όχημα μεταφέρεται και στις ράγες του τρένου. «Το minimum της αποστολής περιλαμβάνει 4 πυροσβεστικά οχήματα με 2 έως 6 τόνους νερό, τα οποία συνοδεύονται από ένα όχημα συντονισμού». Οι Γάλλοι εθελοντές, όταν συμμετέχουν σε αντιμετώπιση σοβαρού συμβάντος επιβραβεύonται με μπόνους μέχρι 70 ευρώ. νιώθει τυχερός που έκανε την εκπαίδευση στη Γαλλία. «Εδώ η Πυροσβεστική, που έχει και τα αρτιότερα μέσα για εκπαίδευση, παρέχει στους εθελοντές 75 ώρες εκπαίδευσης, που είναι μόνο η στοιχειώδης».

Ελβετία.


Εξίσου αυστηρή νομοθεσία σχετικά με τη χρήση γης έχει και η ευνομούμενη Ελβετία, η οποία δοκιμάζεται συχνά από πυρκαγιές. «Φέτος και το 2003 πολλά κρατίδια απαγόρευσαν οποιαδήποτε καύση, ακόμα και το μπάρμπεκιου!», λέει στην «Κ» ο κ. Michael Reinhard από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δασικές εκτάσεις στην Ελβετία μπορούν μόνο να αυξηθούν: όταν μια περιοχή δεν καλλιεργείται πια, παύει να θεωρείται αγροτική, μετονομάζεται δασική!!

Αυστρία.

Και η Αυστρία ακολουθεί το «ευρωπαϊκό» πρότυπο με 4.527 εθελοντικά πυροσβεστικά σώματα, έναντι 6 επαγγελματικών που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις. Αντίστοιχα υπάρχουν και οι «πυροσβεστικές νεολαίες» για παιδιά 10 - 16 ετών. «Συνολικά η Αυστρία χωρίζεται σε δασική, οικιστική και ημιδασική γη»

Ολλανδία.

Οι εθελοντές αντιπροσωπεύουν το 80% των πυροσβεστών και λαμβάνουν την ίδια ακριβώς εκπαίδευση με τους επαγγελματίες.

Ιταλία.
Ο όγκος των εθελοντών είναι τεράστιος. «Ξεκινούν στα 16 συμμετέχοντας σε μια από τις πολλές ομάδες πολιτικής προστασίας που υπάρχουν και στα 18 καλούνται να διαλέξουν κατεύθυνση». Η οργάνωση γίνεται σε τοπικό επίπεδο, δήμου ή νομαρχίας.

Και μετά από όλα αυτά ερχόμαστε στην δική μας χώρα την Ελλάδα του 2009 ! !

Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά .Δυστυχώς υπάρχει πλήρης απαξίωση της έννοιας του εθελοντισμού, των εθελοντικών ομάδων ενταγμένων στα μητρώα της Πολιτικής προστασίας και γενικά του λεγόμενου <<κινήματος του εθελοντισμού >>

Η Ελληνική πολιτεία αδυνατεί να αξιολογήσει την προσφορά των εθελοντών προς αυτήν ,να καλύψει τις καίριες ανάγκες τους και να εντάξει σε ένα λειτουργικό πλαίσιο συντονισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες .

Και το σημαντικότερο από όλα αυτά είναι ότι παρόλο που κάτω υπο αυτές τις συνθήκες όσοι έχουν την διάθεση να αντιπαρέλθουν σε αυτήν την απαξιωτική στάση της Πολιτείας καλύπτοντας με τους προσωπικούς τους πόρους τα στοιχειώδη έξοδα όπως ο ατομικός εξοπλισμός του καθενός, τα πάγια έξοδα της συντήρησης ενός κέντρου επιχειρήσεων (ρεύμα , νερό , τηλέφωνο , κτλ ) μέχρι και τα καύσιμα για την οργάνωση πυρασφάλειας μέσα στην αντιπυρική περίοδο ,βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση τις Πολιτείας για την ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ των εθελοντών ..Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ? ? ? Οτιδήποτε συμβεί κατά την διάρκεια ενός περιστατικού ο εθελοντής είναι ξεκρέμαστος και αφημένος στην μοίρα του ! ! !

Προσφέρει ότι μπορεί και όταν χρειαστεί το αυτονόητο την ΚΆΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !!!

ΑΞΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ? ? ? ?


Η γνώμη μου . . . ΝΑΙ ΑΞΙΖΕΙ

Αποκτάς νέες γνώσεις ,νέες δεξιότητες και εμπειρίες ,ψυχική υγεία ,συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους παλεύοντας για τον ίδιο σκοπό ταυτίζοντας τον εαυτό σου μαζί τους ,αποκτώντας τα ίδια ενδιαφέροντα ,απασχολείς δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου ,αναπτύσσεις και εμπλουτίζεις την προσωπικότητα σου και κυρίως

ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . . .


Γιατί απλά ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ είναι από μόνος του ένας πρωταθλητής της ζωής ,γιατί κάνει πράξη αυτό που πιστεύει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα και ατομική προβολή ,χωρίς να περιμένει οι υπόλοιποι να καταλάβουν τον σκοπό . . .


ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ

Ο Εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη ,τη συνέπεια του επαγγελματία ,την πειθαρχία του στρατιώτη και την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ..


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείται να ανατρέξετε στα παρακάτω sites


- Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, www.neagenia.gr,
- Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού, www.anthropos.gr,
- Ένωσης Παρέμβασης των Πολιτών www.paremvassi.gr
- Πρωτοβουλίες εθελοντικών Οργανισμών www.simetexo.gr,
- Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης www.ethelontismos.gr,
- Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών ΜΚΟ, www.ngofederation.gr,
- Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, www.eco-net.gr,

- Πολιτική προστασία , http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp

- Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης , http://eeedlivadias.blogspot.com

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

 
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΕΔ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ