Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

                                                                         




Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας χρόνια πολλά ,καλή χρονιά και προπάντων το πολυτιμότερο αγαθό όλων την υγεία . .

Σκέφτηκα λοιπόν επηρεασμένος όπως προείπα από το πολυτιμότερο αγαθό όλων  να συνεχίσω το θέμα των Πρώτων Βοηθειών μίας και το προηγούμενο ΚΑΡΠΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ  τύγχανε θετικής αποδοχής , με πρώτες βοήθειες στηριζόμενες πάνω στην καθημερινότητα μας ,όπως στο σπίτι ,στο γραφείο ,σε μία βόλτα στην φύση ,στο σχολείο….

Ξεκινώντας λοιπόν  την παράθεση κάποιων απλών αλλά πολύ σημαντικών  συμβουλών, να αναφέρουμε τι θα πρέπει να περιέχει - οπωσδήποτε - το κιτίο των φαρμάκων στο σπίτι, το σχολείο , το αυτοκίνητο κτλ

• Αποστειρωμένες γάζες
• Αυτοκόλλητα γαζάκια
• Betadine
• Οινόπνευμα
• Ελαστικό επίδεσμο
• Αερόλυμα αιμοστατικό - αντιβιοτικό ( spray Pulvo )


Πρώτες βοήθειες


1. Ξαπλώνουμε τον τραυματία με το κεφάλι πιο χαμηλά απ’ το σώμα.
2. Τον σκεπάζουμε με μια κουβέρτα για να μην κρυώνει.
3. Φροντίζουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία, αν υπάρχει.
4. Αν πονά φροντίζουμε να του ελαττώσουμε τον πόνο.
5. Τον ενθαρρύνουμε με λόγια.
6. Καλούμε το ταχύτερο γιατρό.
7. Φροντίζουμε για άμεση μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομείο.




Κόψιμο – πλήγωμα

Αν τύχει και κοπείτε με μαχαίρι ή κάποιο άλλο εργαλείο ή αν ματώσετε χτυπώντας ή πέφτοντας και πληγωθείτε, πρέπει αμέσως να πλύνετε και να καθαρίσετε καλά το μέρος αυτό με νερό (ζεστό ή κρύο). Μετά το ζεστό να το βρέξετε και με κρύο νερό. Αφού πλυθεί καλά η πληγή και κρυώσει το τραυματισμένο μέρος, να το περιτυλίξτε με μια γάζα ή με καθαρό πανί για να μην τρέχει το αίμα. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι δεν είναι καλό να σταματήσει το αίμα αμέσως. Αφήστε να τρέξει πρώτα λίγο. ‘Έτσι απομακρύνεται το σκοτωμένο και δηλητηριασμένο αίμα και η πληγή πλένεται πιο καλά και βαθύτερα. Η γάζα ή το πανί να αλλάζεται καθημερινά. Μόλις σχηματιστεί η κρούστα και δεν τρέχει πια το αίμα, να εκθέτετε τη πληγή άδετη στον ήλιο, μερικά λεπτά, 2-3 φορές τη μέρα.

         
Έγκαυμα: πολύ συχνός τραυματισμός στα παιδιά από καυτό υγρό ή από θερμότητα.

• Άμεση απομάκρυνση από την εστία

• Αφαίρεση ρούχων από την εγκαυματική επιφάνεια , ΟΧΙ ΠΙΘΑΝΟΝ 
  ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ  ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

• Έκπλυση με άφθονο νερό βρύσης

• Αντισηψία με αντισηπτικό διάλυμα – ΜΟΝΟ Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα
Το ατύχημα αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα. Ο έντονος πόνος και ο φόβος προκαλούν πανικό στον πάσχοντα, καταπληξία και απώλεια ψυχραιμίας στο περιβάλλον του. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της ψυχραιμίας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε αμέσως αυτόν που φέρει το έγκαυμα να απαλλαγεί από τα ρούχα του, ενώ συγχρόνως πλένουμε το έγκαυμα με κρύο νερό. Πλύση με νερό μισή ώρα μετά το έγκαυμα δεν έχει νόημα ή ωφέλεια. Στη συνέχεια αφαιρείται ό,τι μεταλλικό φέρει το άτομο: αλυσίδες, δαχτυλίδια, βραχιόλια, ρολόι κ.λπ. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός δρουν ως θερμικά σώματα αφετέρου η αφαίρεση αργότερα γίνεται δύσκολη, όταν ακολουθήσει το οίδημα (πρήξιμο). Καμένα κομμάτια υφάσματος που τυχόν βρίσκονται κολλημένα καλύτερα να μην αφαιρούνται μέχρι να αναλάβει ο γιατρός τη φροντίδα.


Κατάποση ξένου σώματος:

αρχικά παρατηρώ αν το θύμα αναπνέει.

• Στην γαστρεντερική οδό:
- ανησυχώ άμεσα μόνο όταν το θύμα δυσκολεύεται να καταπιεί ακόμη και τη σίελό του - δεν κάνω κανένα χειρισμό - ανατρέχω στον ειδικό
- σε άλλη περίπτωση, η κατάσταση απλά χρήζει ακτινολογικού ελέγχου και οδηγιών.

• Στις αεροφόρους οδούς:
- εάν το θύμα  δυσκολεύεται να αναπνεύσει και το χρώμα του από ροδαλό γίνεται κυανό, πρέπει άμεσα να γίνει ο χειρισμός Helmliich: Στάση όρθια πίσω από το θύμα. Εναγκαλισμός στο ύψος του κατώτερου μέρους του στέρνου. Ελεγχόμενη απότομη πίεση προς εμάς. Ή ξαπλώνουμε το θύμα σε πρηνή θέση στα γόνατά μας και πιέζουμε σταθερά και απότομα την πλάτη στα πόδια μας, έτσι ώστε να εκτιναχθεί το ξένο σώμα ή ο βλωμός.


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕΕΔ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

05/01/2010 μία σημαντική ημέρα για την Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης - Κέντρο Επιχειρήσεων Λιβαδειάς μιας και έγινε η αρχή μιας ιδέας πολλών μηνών , η δημιουργία λοιπόν Τράπεζας Αίματος .

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας αλλά και τα μέλη που θα ακολουθήσουν ...