Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς και η ιστορία της μικρής Νεφέλης



 «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» 
Καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με την βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος  ανακοπής, και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο. Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, την δουλειά ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, ένας στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητες επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.

Να σώσει μια ζωή!

ΚΑΛΕΣΤΕ

Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προσεγγίσετε. Ελέγξτε αν το θύμα ανταποκρίνεται. Εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ανυψώστε το πηγούνι και ελέγξτε για αναπνοή. Αν η αναπνοή δεν είναι φυσιολογική η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι απαραίτητη.

Καλέστε το 112 και αναφέρετε ότι το θύμα δεν αναπνέει, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ξεκίνησε και δηλώστε το όνομα σας και την τοποθεσία. Αν κάποιος έχει έρθει να βοηθήσει, ζητήστε του να φέρει έναν ΑΕΑ.

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕ

Τοποθετήστε την παλάμη του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα του. Τοποθετήστε το άλλο χέρι στην κορυφή και πλέξτε τα δάχτυλα σας.

Συμπιέστε τον θώρακα στον ρυθμό του “Stay in Alive” μέχρι να είναι διαθέσιμος ένας ΑΕΑ ή μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια. Αν είστε εκπαιδευμένος δώστε δύο εμφυσήσεις διάσωσης για κάθε 30 συμπιέσεις, αλλιώς δώστε μόνο συμπιέσεις στον θώρακα.

Πιεστέ δυνατά, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να προκαλέσετε κακό. Αν είναι εφικτό, αλλάζετε τον ανανήπτη κάθε δυο λεπτά.

ΑΠΙΝΙΔΩΣΤΕ

Εφόσον φτάσει ο ΑΕΑ ενεργοποιήστε τον και ακολουθήστε τις οδηγίες.


Καθώς φτάνει η εξειδικευμένη βοήθεια συνεχίστε μέχρι να σας πουν να σταματήσετε.

Βασίλης Οικονόμου
Διασώστης ΕΚΑΒ – Εκπαιδευτής Α’ Βοηθειών “Ερυθρός Σταυρός”
Διασώστης Ασθενοφόρου “Διάπλαση Κέντρο Αποκατάστασης”
πηγή:Τα χέρια σας μπορούν να σώσουν μια ζωή!








Η μικρή Νεφέλη σώζει την αδερφή της από πνιγμό με τη χρήση Κ.Α.Ρ.Π.Α

Η σημερινή μας ΗΡΩΙΔΑ ονομάζεται ΝΕΦΕΛΗ, είναι μόνο 14 ετών και μόλις αναγνώρισε πως η αδερφή της δεν αναπνέει καθώς πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού της, ξεκίνησε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, συγκλονίζοντας τον γιατρό που έφτασε στο σημείο και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ

Η Νεφέλη συμμετείχε ενεργά στο εθελοντικό Εθνικό μας Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μαθητών Σχολικής Ηλικίας και Εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με την ονομασία ''KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές'' [δωρεάν συμμετοχή σχολείων], πριν έναν μήνα ακριβώς.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά και την θετική εισήγηση του Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, κου Π. Ανανιάδη για τα σχολεία όλης της Χώρας.

Οργανώνεται και υλοποιείται αποκλειστικά από τον ομώνυμο ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας [ΕΕΕΠΦ] το οποίο κατάφερε να εκπαιδεύσει την φετινή σχολική χρονιά πάνω από 17.500 μαθητές σαν την Νεφέλη, σε πάνω από 199 σχολεία όλης της Χώρας, μέσα από ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών, από υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και παιδοψυχολόγους, σύμφωνα με τις αρχές διεθνών εκπαιδευτικών Οργανισμών όπως το ERC.

Είναι το 14ο [!!!] θύμα καρδιακής ανακοπής που επιστρέφει στην ζωή στην Χώρα μας την τελευταία διετία [2016-2018], από μαθητές και απλούς πολίτες που συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ τόσο μαζικά στην Ελλάδα.

Η Νεφέλη, γίνεται έτσι ένα από τα πρώτα παιδιά στον ΚΟΣΜΟ, που επαναφέρει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής στην ζωή.

Θυμίζουμε [αυτό που μεταφέρουμε καθημερινά στα Ελληνικά σχολεία], πως στην ιδιαίτερη περίπτωση του ΠΝΙΓΜΟΥ, είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη 5 εμφυσήσεων και η συνέχεια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Αν αντιδράσουμε ΈΓΚΑΙΡΑ, το θύμα έχει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει στην ζωή χωρίς καν την χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή [AED], όπως έχει γίνει άλλες 2 φορές στο παρελθόν στις παραλίες του Νομού Χαλκιδικής.

Η 10χρονη Δανάη διακομίστηκε στο εφημερεύων Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής και έχει ήδη βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς όλα δείχνουν πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο!!!

Το περιστατικό συνέβη 2 ημέρες μόνο μετά την επαναφορά ενός ακόμη θύματος καρδιακής ανακοπής στην ζωή [Σάββατο 19 Μαίου, Βασιλικά Θεσσαλονίκης, αναζωογόνηση από την εκπαιδεύτρια μας Διαλεχτή Μπόστα] κάνοντας την ομάδα των 340 περίπου εθελοντών εκπαιδευτών που συμμετέχουν ενεργά στο πρωτοπόρο πρόγραμμα... να πανηγυρίζουν.

Τα παιδιά μπορουν να μάθουν πρώτες βοήθειες?

Η απάντηση είναι ναι!

Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για την ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής.

Το 90% τον παιδιών σχολικής ηλικίας αναφέρουν πως θα ήθελαν να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα.

Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία.

Οι δεξιότητες της Βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, διασκεδαστικές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με μόλις τρεις ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή!

πηγή:https://www.erc.edu