Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τεχνολογία Ειδικών Επιχειρήσεων: Αλεξίπτωτα..πρώτων βοηθειών

Αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης κατευθυνόμενα με GPS, πολύ σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για ρίψη αίματος και άλλων φαρμακευτικών και ιατρικών συλλογών, σε γιατρούς και νοσοκόμους στο έδαφος, μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο της διάσωσης τραυματισμένων μαχητών.
Τα αλεξίπτωτα αυτού του τύπου, ήδη χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς σε απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, για ανεφοδιασμό στρατευμάτων σε πυρομαχικά,νερό και τροφή. Τώρα ο στρατός των ΗΠΑ, σχεδιάζει την υγειονομική υποστήριξη επιγείων στρατευμάτων και ιδιαίτερα τμημάτων ειδικών δυνάμεων με την ίδια μέθοδο.
Τραυματίες που αιμορραγούν στο πεδίο της μάχης , ως τώρα απαιτείται να διακομίζονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο εκστρατείας, αλλά η διακομιδή στις ειδικές επιχειρήσεις , όταν τα τμήματα έχουν επαφή με τον εχθρό ή οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες γίνεται δύσκολα και απαιτεί χρόνο. Αντί λοιπόν οι γιατροί των τμημάτων να προσπαθούν για άμεση διακομιδή , μπορούν με αίτηση για ρίψη των απαραίτητων ιατρικών εφοδίων και υλικών να σταθεροποιούν την κατάσταση των ασθενών στο πεδίο.
Τυπικά ένας γιατρός ή νοσοκόμος ειδικών δυνάμεων, προσπαθεί να εκκενώσει τραυματίες μέσα σε εξήντα λεπτά, αυτό που αποκαλείται "χρυσή ώρα". Τώρα όμως με επιπλέον διαθέσιμα όργανα και αίμα
παρέχει καλύτερη υποστήριξη και σώζει ζωές. Με το κατευθυνόμενο αλεξίπτωτο ακριβείας, που χρησιμοποιεί GPS, είναι εύκολη η αποστολή συσκευασιών με αίμα, ηλεκτρονικών οργάνων παρακολούθησης του ασθενούς, συσκευών ανίχνευσης ενδοκρανιακών κακώσεων και αιμορραγιών κλπ. Το ριπτόμενο αίμα θα είναι τύπου "0 Αρνητικόν", που είναι κατάλληλο να χορηγηθεί σε ασθενείς με οποιοδήποτε άλλο τύπο αίματος. Έγιναν και πειράματα για τυχόν αλλοίωση του αίματος κατά την ρίψη του με αλεξίπτωτο, τα οποία απέδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπόψη ότι το αίμα κατάλληλα συσκευασμένο και φυλασσόμενο, μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και 42 ημέρες μετά την αιμοδοσία.
Αυτό που εξετάζεται και δοκιμάζεται όμως περισσότερο, είναι η ακρίβεια προσγείωσης του αλεξιπτώτου, γιατί μερικές εκατοντάδες μέτρα λάθος, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε απόκρημνες και ορεινές περιοχές. Το έχω ζήσει αυτό! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ακρίβειά του είναι τέτοια ,που μπορεί να προσγειωθεί σε μία πίσω αυλή σπιτιού! Καθόλου μετριόφρονες! Αν είναι έτσι αξίζει!

πηγη:http://www.emergencyservices.gr