Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

Σχετικά με την περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι σας :

> Μεριμνήσετε ώστε να βρίσκεται μακριά από αποτομες πλαγιές, ρέματα, ποταμους και εκβολές ρεμάτων και ποταμών.

> Ενημερωθείτε από παλαιότερους κατοίκους και τις αρμόδιες τοπικες αρχές αν υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά με κατολισθήσεις ή καθιζήσεις. Σε περιοχες που έχουν συμβεί κατολισθήσει είναι πιθανό να ξαναεμφανιστούν.

> Παρατηρήστε τα χαρακτηριστικά του υδρογραφικού δικτύου (π. χ. ρέματα, ποταμούς).

> Ειδοποιήστε τις αρμοδιες τοπικές αρχες για σημάδια μετακίνησα εδαφών π. χ. μικρές κατολισθήσεις, λασποροες,ροες θραυσμάτων, σταδιακή κάμψη των δέντρων.
Ενημερωθείτε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για προειδοποιήσει που αφορούν οε έντονα καιρικά φαινόμενα και Βροχοπτώσεις. Μετά από περιόδου παρατεταμένων βροχοπτώσεων και έντοvns υγρασιας , μια μικρης διαρκείας έντονη βροχόπτωση μπορεί να ενεργοποιήσει φαινόμενα κατολίσθησης.

Αν βρίσκεστε σε περιοχές επικίνδυνες για κατολίσθηση και Βρέχει δυνατά

> Μείνετε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Έχουν προκληθεί θάνατοι από κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Προσέξτε μήπως ακούσετε παράξενους θopuBous (σπάσιμο δέντρων, κτύπημα βράχων, κύλισμα λίθων ή λάσπη) που πιθανολογούν κινήσεις εδαφών και ισως κατολίσθησης.

Αν είστε κοντά σε χείμαρρο ή ρέμα :

Μείνετε σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση ή μείωση στη ροή του νερού και αλλαγή στην καθαρότητα του. Tετοιες αλλαγες ισως υποδεικνύουν ενεργοποίηση ροης θραυσμάτων ή
κατολισθήσεων σε υψηλότερα σημεία. Σε περιοχες επικυνδυνες για κατολισθήσεςι και λασποροές, ενημερωθείτε για τις πιθανές οδους διαφυγής. Η οδήγηση κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης είναι πολύ επικίνδυνη. Μείνετε σε ετοιμότητα ώστε να μετακινηθείτε γρήγορα αν χρειαστεί. Δώστε προτεραιότητα στη δική σας ασφάλεια και όχι των υπαρχόντων σας. Τα κράσπεδα κατά μήκος των οδών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κατολισθήσεις. Αν οδηγείτε παρατηρείστε με προσοχή το δρόμο για πιθανά σημάδια κατολισθήσεων , κατάρρευσης, λάσπης, καταπτωσεις βράχων και θραυσμάτων. Μετακινηθείτε σε υψηλότερο όροφο του κτιρίου, αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: