Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΡΠΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ !!!!

                                                                                     
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο πολλοί από εμάς σίγουρα δεν έχουμε δώσει την κατάλληλη προσοχή ή κανείς δεν μας έχει ενημερώσει ή γιατί εμείς οι ίδιοι το εχουμε παραμελήσει είναι οι πρώτες βοήθειες !!

Πρώτες βοήθειες λοιπον είναι οι ενέργειες που γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αρχική φροντίδα του αρρώστου ή τραυματισμένου μέχρι να φτάσει σε ιατρική βάση.

Ο πρώτος λοιπόν που θα βρεθεί σε ένα περιστατικό εκτάκτου ανάγκης δεν θα είναι κανένας κρατικός φορέας αλλά ένας από έμας !!

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο και σοβαρό ερώτημα :

Μπορούμε όλοι να παρέχουμε πρώτες βοήθειες ? ?

ο πολίτης δεν πρέπει να επεμβαίνει σε περιστατικά ? ?


Φυσικά και μπορούμε και είναι χρέος μας να βοηθήσουμε , ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, θα πρέπει να ξέρουμε τον τρόπο ώστε η βοήθεια που θα παρέχουμε να είναι αποτελεσματική και σε καμία περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει την κατάσταση του τραυματία και μόνο έτσι !!!

Και αυτό επιτυνχανεται με την συμμετοχή μας σε διάφορα σεμινάρια Πρώτων βοηθειών που μπορεί κανείς εύκολα να βρεί μέσα από διάφορους φορείς αλλά και εθελοντικές οργανώσεις ..



Έτσι λοιπόν πηρά την απόφαση να σας γράψω για ένα θεματάκι σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον ίδιο μας τον εαυτό !!!ναι όπως το διαβάζετε γιατί όπως λέει και μια λαική μα πολύ σοφή παροιμία

" Όσα φέρνει η ώρα ....δεν φέρνει ο χρόνος όλος "

Δεν χρειάζεται εκπαίδευση αλλά μοναχά την ψυχραιμία και την γρήγορη αντιδρασή μας παρά το αρχικό σόκ που θα μας διακατέχει εκείνη την στιγμή !!


Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επιστρέφουμε με το αυτοκίνητο από τη δουλειά μόνοι μας , έπειτα από μια μέρα σκληρής δουλειάς. Είμαστε πολύ κουρασμένοι, αγχωμένοι και ψυχολογικά χάλια...
Ξαφνικά αισθάνόμαστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Είμαστε πολύ κοντά στον προορισμό μας Δυστυχώς όμως δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε ως εκεί. Ίσως να έχουμε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, όμως ο εκπαιδευτής μας δεν μας είχε αναφέρει ποτέ πως θα την εφαρμόσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό !!!


Μην πανικοβάλλεσαι και ξεκίνα να βήχεις έντονα και επαναλαμβανόμενα. Πριν τον βήχα, να προηγείται βαθιά ανάσα. O βήχας να είναι βαθύς και παρατεταμένος σαν να βγάζεις φλέμα από το βάθος του στήθους. Η ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνονται κάθε δύο δευτερόλεπτα χωρίς σταματημό. Όλα αυτά μέχρι να έρθει βοήθεια ή να επανέλθει η κάρδια σε σωστή λειτουργία. Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες, ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την κάρδια και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος.


Επίσης, ο βήχας βοήθα την κάρδια να ανακτήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί το θύμα να κερδίσει χρόνο μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι και αβοήθητοι. Από την στιγμή που η καρδιά τους αρχίζει να μη λειτουργεί κανονικά, απομένουν μέχρι 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους.


Υπάρχουν λοιπόν καταστάσεις επείγουσας ανάγκης που μπορουν να συμβουν στον καθένα από έμας και σε οποιαδήποτε στιγμή, στην δουλειά μας, στο σπίτι μας σε μια βόλτα ,οπουδήποτε στις οποίες μερικές απλές, γρήγορες και χωρίς ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις , κινήσεις που μπορούν να αποβούν σωτήριες για την υγεία μας εως ότου μας δωθεί ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια.

Η γνώση μας πάνω σε τετοιά θέματα μονο καλό μπορεί να μας κάνει ..

Ας ξέρουμε λοιπόν αυτά τα λίγα πραγματάκια και ας μην τα χρειαστούμε ποτέ !!


                 Γιατι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία   !!                                                              














2 σχόλια:

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα! Είμαι εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και ενώ έχω ξανακουσει για τον συγκεκριμένο χειρισμό δεν έχω βρει επιστημονικά δεδομένα να τον στηρίζουν,ούτε υπάρχει κάτι ανάλογο στις πανευρωπαϊκές οδηγίες του erc η της AHA απ' όσο γνωρίζω...μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε αν είναι εύκολο στο εμαιλ μου , που στηρίζεται η συγκεκριμένη τεχνική;(άρθρο,έρευνα,επιστημονική μελέτη)

Ιωάννης είπε...

Θα προτιμούσα την απάντηση αν σας είναι εύκολο στο εμαιλ irinakakis@yahoo.gr
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας...